Volledig scherm
Minister Grapperhaus. © ANP

Minister Grapperhaus fel: ‘Relschoppers intocht Eindhoven aanpakken’

videoEINDHOVEN - De mensen die zaterdag bij de demonstraties rond de intocht van Sinterklaas anderen met voorwerpen bekogelden, kunnen rekenen op vervolging. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie). ,,Dit hoort niet in onze samenleving”, is hij een dag nadien duidelijk. In Eindhoven werd bij de intocht gegooid met eieren en een blik bier. De politie pakte zes raddraaiers op.

Grapperhaus zou verder liever zien dat de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet, niet op de dag van de intocht wordt gehouden. Maar de vraag over timing betekent niet dat Grapperhaus aan het recht op demonstreren wil tornen. ,,Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting. Als je dat op een normale manier doet, mag je dat ook op die dag doen’’, zei hij bij WNL op Zondag. ,,Wangedrag, gooien met dingen, daar treedt de politie altijd tegenop.’’

Strafrechtelijk onderzoek

De Sinterklaas-intocht in Eindhoven zorgde zaterdagmiddag voor een grimmige sfeer in de binnenstad. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreerde die dag rustig, maar een groep van zo'n vijftig tegendemonstranten - onder wie een club PSV-hooligans - zorgde voor oproer. Onder hen werden dozen eieren uitgedeeld. De politie moest ingrijpen en hield zes personen aan. Er volgt strafrechtelijk onderzoek, gaf burgemeester John Jorritsma al aan. Er zijn volop camerabeelden beschikbaar.

De intocht eindigde overigens wel feestelijk. Een halfuur na de ophef tussen de fans van Zwarte Piet en de tegenstanders, bij de Catharinakerk, was er op het 18-Septemberplein niets meer te merken. Daar werden Sint en Piet hartelijk toegezongen door honderden kinderen en ouders.

Vuurwerk

De CDA-politicus verwees in het gesprek direct naar een discussie die er ook weer aan zit te komen. ,,Ik heb afgelopen voorjaar in alle stilte een goede discussie over vuurwerk gehad”, aldus de minister, over de vraag of consumentenvuurwerk toegestaan moet blijven. Het kabinet maakte vorige week bekend dat gemeenten er in de toekomst zelf voor kunnen kiezen ‘vuurwerkvrij’ te worden.

Tilburg

Ook zondag zijn er nog enkele intochten. Bijvoorbeeld in Tilburg, waar de politie massaal op de been is. In die stad zijn veel demonstranten op de been, nadat boegbeeld van de anti-zwarte piet beweging Jerry Afriyie daartoe opriep. ‘Bezorgde burgers kunnen solidariteit tonen door zich morgen aan te sluiten bij het laatste vreedzame protest van dit weekend voor een inclusief Sinterklaasfeest en tegen zwarte piet. Laten we onze medestanders in Tilburg ondersteunen!’, schreef hij zaterdagavond op een veel gedeelde post op Facebook.

Bekijk hieronder de beelden van de grimmige sfeer bij de protesten in Eindhoven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9171 stemmen