De tekening van Murat Memis die de voorstanders van zijn vrijlating gebruiken bij het manifest.
Volledig scherm
De tekening van Murat Memis die de voorstanders van zijn vrijlating gebruiken bij het manifest. © SP

‘Minister moet zich uitspreken voor vrijlating Murat Memis’, Dijkhoff, Asscher en andere fractievoorzitters tekenen manifest

EINDHOVEN - Meer dan 2500 mensen hebben inmiddels een manifest ondertekend over het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis. Onder hen landelijke politieke kopstukken als Klaas Dijkhoff, Rob Jetten en Lodewijk Asscher. 

Fractievoorzitter Memis zit al sinds eind april vast in Turkije. Hij mag zich daar vrij bewegen, maar moest zijn paspoort inleveren en kan het land niet uit. Het land verdenkt hem van lidmaatschap van de Koerdische PKK, dat in Turkije en Europa gezien wordt als terroristische organisatie. 

De eerste weken probeerden het ministerie van Buitenlandse Zaken en burgemeester Jorritsma met stille diplomatie om Memis terug naar Nederland te halen. Tot op 11 juni het nieuws over zijn gevangenschap naar buiten kwam. Sindsdien lijkt er nog altijd niets aan zijn situatie veranderd. Wel zwelt in eigen land de steun voor het raadslid aan. 

Twee eisen

Met een manifest hoopt de landelijke SP de politieke druk op de ketel te houden. ‘Murat is een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om uitingen die hij in Nederland heeft gedaan. Turkije heeft geen enkel recht Murat vast te houden.’

Er staan twee eisen in. Allereerst moet minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zich openbaar uitspreken voor de vrijlating van Memis en andere Nederlandse politiek gevangenen. Daarnaast eisen de ondertekenaars dat de Nederlandse regering dit ook op het hoogste niveau aan Turkije kenbaar maakt. 

De eisen kunnen in elk geval in Den Haag op steun rekenen. Maar ook directeur Yoeri Albrecht van De Balie in Amsterdam ondertekende het manifest, net als publicist Anne Fleur Dekker. Eerder stuurde ook de Eindhovense gemeenteraad, met uitzondering van Denk, Memis een hart onder de riem. 

Burgemeester John Jorritsma legde op 11 juni uit hoe het zit met de situatie van Memis:

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven