Volledig scherm
De nieuwe 'Dommelentree' van het Eindhovense station, gezien vanuit de TU/e. Op de achtergrond zijn onder meer de torens van District E zichtbaar, die nog gebouwd moeten worden. © Artist impression van de nieuwe 'Dommelentree'.

Ministers dromen met Eindhoven mee

EINDHOVEN - Waar tussen het Eindhovense station en de Fellenoord nu zo'n 200 mensen wonen, moeten dat er over twintig jaar 15.000 zijn. En terwijl het stationsgebouw net vernieuwd is, denkt het college alweer aan uitbreiding met een ingang bij de Dommel. 

Eindhoven durft te dromen, en die dromen worden door het kabinet serieus genomen. Gisteren kwamen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en viceminister-president), minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) naar Eindhoven om te overleggen over het investeringsprogramma voor Zuid-Nederland. Ze kregen een presentatie van onder meer burgemeester Jorritsma en wethouder Staf Depla (PvdA, Spoorzone). 

Lobby

,,Onze lobby in Den Haag is succesvol", constateert Depla tevreden. ,,Ze zijn alle drie overtuigd van het belang van Brainport. En iedereen weet dat er in Nederland woningen bij gebouwd moeten worden. We hebben een wandeling door het gebied gemaakt om ze te laten zien en proeven wat onze plannen betekenen. Het is 55 hectare groot, twee keer zo groot als Strijp S. Er wonen nu zo'n 200 mensen, over twintig jaar moeten dat er 15.000 zijn. Het gáát ergens over."

Voor al die mensen zijn in totaal circa 10.000 nieuwe woningen nodig. ,,De partijen die deze gaan bouwen willen wel zekerheid. Bedrijven investeren alleen als de overheid niet om de paar jaar haar plannen verandert. Daarvoor gaan de ministers een omgevingsvisie maken", zegt Depla. 

Komen alle dromen van Eindhoven uit, bijvoorbeeld die snelle treinverbinding met Düsseldorf en die derde 'Dommelingang'? NS-regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau temperde onlangs de verwachtingen, omdat er in Duitsland nog veel moet gebeuren. Veel hangt ook af van wat het rijk wil bijdragen. Depla: ,,Een eerste stap is al gezet met het nieuwe Student Hotel en de nieuwe Rabobank. En de plannen voor drie torens District E bij het station zijn al in de maak." Later moet er nog meer hoogbouw volgen.

Volledig scherm
Burgemeester John Jorritsma (midden) met minister Kajsa Ollongren (r) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (l) in Eindhoven.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven