Mira Roovers (op de foto tweede links) uit Eindhoven zat dagenlang vast op bootje voor kust van Columbia
Volledig scherm
Mira Roovers (op de foto tweede links) uit Eindhoven zat dagenlang vast op bootje voor kust van Columbia © Mira Roovers

Mira Roovers (28) uit Eindhoven zat dagenlang vast op een bootje voor kust Colombia

EINDHOVEN - Overal ter wereld komen toeristen, globetrotters en overwinteraars in de problemen door de steeds strenger wordende maatregelen in de strijd tegen het corona-virus. Onder hen ook velen uit onze regio.

De 28-jarige Mira Roovers uit Eindhoven dobberde vorige week samen met dertien andere toeristen, een kapitein en drie bemanningsleden op een kleine zeilboot voor de Colombiaanse kust. Ze mochten er niet meer aanmeren, terwijl het voedsel aan boord langzaam aan het slinken was. Sinds afgelopen vrijdag is ze weer thuis, maar daarvoor heeft ze wel heel veel moeite moeten doen.

Blij op Nederlandse bodem te staan

,,Ik ben blij weer op Nederlandse bodem te staan”, vertelt ze opgelucht. ,,Ik was al sinds november aan het reizen door Zuid-Amerika en zou eigenlijk eind april naar huis gaan. Op 10 maart gingen we aan boord van een zeilboot richting Panama vanuit Colombia, dat staat bekend als een hele mooie tocht waarbij je ook de San Blas-eilanden bezoekt. Op dat moment was er in Zuid-Amerika nog weinig aan de hand. We hoorden van de corona-crisis in Europa en kregen van iedereen thuis te horen: ‘blijf maar zo lang mogelijk daar, hier is het vreselijk’.”

Maar ook in Zuid-Amerika groeide het aantal besmettingen plots exponentieel en grepen de autoriteiten hard in. In veel landen zijn de havens gesloten en is inkomend vliegverkeer niet meer mogelijk. De zich snel opvolgende ontwikkelingen gingen echter voorbij aan de groep toeristen aan boord. ,,Op open zee is contact onmogelijk. We hebben we in de buurt van land contact gelegd via eigen internetbundels en hotspot van de kapitein. Eenmaal op de San Blas-eilanden kreeg de kapitein via de satelliettelefoon te horen dat we Panama niet meer in konden. We besloten terug te varen naar Colombia, die haven was toen nog open, maar toen we eenmaal dichterbij waren bleek daar alles te zijn veranderd.”

Geen gezondheidsklachten

Afgezien van een enkeling met zeeziekte, had geen van de opvarenden gezondheidsklachten. Toch waren de autoriteiten niet te vermurwen. ,,We kregen telkens wisselende berichten. Pas na veel druk van thuisfront en ambassade kregen we het bericht dat iedereen van boord mocht, mits we een vliegticket hadden. Het was zaak om snel te boeken, want het mochten alleen tickets voor dezelfde dag - donderdag - of uiterlijk vrijdag zijn. Dat leverde natuurlijk veel stress op. Uiteindelijk is het gelukt en zijn we onder politie-escorte naar het vliegveld in Cartagena gebracht.”

Het bootje
Volledig scherm
Het bootje © Mira Roovers
De kust van Colombia
Volledig scherm
De kust van Colombia © Mira Roovers
Wachten aan boord
Volledig scherm
Wachten aan boord © Mira Roovers

In samenwerking met indebuurt Eindhoven