Volledig scherm
Jan Karbaat. © Videostill/Archiefbeeld

MMC had contact met kliniek omstreden vruchtbaarheidsarts Karbaat

EINDHOVEN/VELDHOVEN - Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven heeft tussen 1995 en 2004 vrouwen geïnsemineerd met sperma dat mogelijk afkomstig was van de vruchtbaarheidskliniek van de inmiddels overleden arts Jan Karbaat.

De kliniek van Karbaat kon indertijd als een van de weinige in Nederland donorzaad leveren. Er was nog geen spermabank: vrouwen die kunstmatig geïnsemineerd wilden worden moesten daar zelf voor zorgen. Ex-patiënten van Karbaat kwamen er recent achter dat de arts niet alleen zaad van donoren leverde, maar soms ook zijn eigen sperma gebruikte. 

Bij het MMC heeft zich enkele weken geleden een vrouw gemeld die claimt dat zij een biologische afstammeling van Karbaat is. Het ziekenhuis kan niet zeggen wie de donor was, zegt een woordvoerster. "Vrouwen kwamen hierheen met een rietje sperma. Wij deden alleen de inseminatie. Alleen zij weten waar ze de sperma hebben gehaald." Het MMC heeft de vrouw verwezen naar de stichtingen Fiom en Donorgegevens, die hulp bieden bij afstammingsvragen. 

In 2004 veranderde de wetgeving, waardoor donoren niet meer anoniem konden blijven. Het MMC stopte in dat jaar met het insemineren met donorzaad.

Eerder werd al bekend dat de toenmalige vruchtbaarheidskliniek Het Geertgen in Elsendorp nauwe banden onderhield met Karbaat. Zo was hij enkele jaren bestuursvoorzitter.  

Karbaat overleed in april van dit jaar. Vermeende nakomelingen hebben via de rechter dna-onderzoek afgedwongen om vast te stellen of de arts hun biologische vader is. Van negentien kinderen die uit donorzaad zijn geboren is al vastgesteld dat dit het geval is.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven