Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Archieffoto

Moeder en 1-jarig zoontje anderhalf uur vast in pikdonkere lift in Eindhoven, vriend is woest en dient klacht in

EINDHOVEN - Een 27-jarige vrouw heeft samen met haar zoontje van één angstige momenten meegemaakt in haar appartementencomplex in Eindhoven. Door een stroomstoring kwam ze vast te zitten in een pikdonkere lift. Haar vriend waarschuwde verhuurder VB&T, maar die zou volgens hem te weinig hebben gedaan om zijn vriendin en kind te bevrijden. Ricardo van Gaal (30) heeft daarom een klacht ingediend.

De 27-jarige Jeldau van Gaal staat maandagochtend met haar 1-jarig zoontje in de lift in appartementencomplex Hartje New York. Onderweg naar beneden valt uit het niets de elektriciteit uit. Jeldau ziet geen hand voor ogen en raakt volledig in paniek: de lift hangt stil en ze kan geen kant op.

Met de telefoon van iemand anders in de lift belt ze haar vriend huilend op. ,,Ze had geen idee wat ze moest doen. Ze was erg bang dat haar of onze zoon iets zou overkomen”, zegt Ricardo van Gaal, die op dat moment niet thuis was.

'Ik geloofde mijn oren niet'
Ricardo aarzelt geen seconde en vraagt verhuurder VB&T om hulp. Daar regent het op dat moment aan telefoontjes van andere bewoners die ook zonder elektriciteit zitten. ,,Ik kreeg te horen dat ik maar geduld moest hebben, omdat ik niet de enige zou zijn die problemen had”, vertelt de 30-jarige Ricardo.

“Ik geloofde mijn oren niet. De ernstige situatie waarin mijn vrouw en kind zaten, was dus net zo belangrijk als iemand die even geen televisie kan kijken”, zegt de Eindhovenaar boos. “Ik vind dit te bespottelijk voor woorden. We hebben het hier over kinderen die in nood zijn. Er is niet eens een poging gedaan om ons gerust te stellen. Ik heb zelf de brandweer gebeld en die zijn ze komen bevrijden.”

'Hele ochtend onze topprioriteit'
Verhuurder VB&T ontkent dat er laks is gereageerd en beweert dat er alles aan is gedaan om de stroomstoring zo snel mogelijk op te lossen. “Dat is de hele ochtend onze topprioriteit geweest”, zegt directeur Frank van de Kam. “We hebben onze bewoners continu geïnformeerd en via allerlei kanalen op de hoogte gehouden over de stand van zaken. We betreuren het dat deze meneer het gevoel heeft dat er onvoldoende naar hem is geluisterd.”

Met deze reactie kan Ricardo niet veel, zegt hij. “Het kwaad is al geschied: het hele gebeuren heeft diepe indruk gemaakt op mijn vriendin”, zegt de Eindhovenaar. ,,Ze heeft er nog flink last van. Ze is bijna niet aanspreekbaar en heeft slaappillen nodig om straks de nacht door te komen. Ik ben echt zeer teleurgesteld, een verhuurder moet er alles aan doen om huurders op hun gemak te stellen.”

'Bijzonder en vervelend'
De directeur van VB&T betreurt de situatie en staat ervoor open om in gesprek te gaan met het gezin. “We erkennen dat het een bijzondere en vervelende situatie is geweest voor mevrouw. Maar nogmaals: we hebben alle mogelijke acties ondernomen om haar weer veilig en snel uit die lift te krijgen.”

De stroomstoring trof een groot gedeelte van stadsdeel Strijp. Honderden huishoudens zaten ongeveer drie uur lang zonder elektriciteit. Aan het begin van de middag waren de problemen weer verholpen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven