Volledig scherm
Ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport © fotopersburo Bert Jansen

Mogelijk meer gebouwen kritiek door constructies als parkeergarage Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Meerderde bouwwerken in Nederland maken gebruik van dezelfde soort constructies als het gebouw op Eindhoven Airport. Hoewel het in dit geval gaat om een zeldzaam groot oppervlakte, is het niet uit te sluiten dat dit gevolgen heeft voor meerdere bouwwerken in Nederland. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is daarom gewaarschuwd. Ook de gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie aan de bel getrokken.

Ministerie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) vraagt gemeenten om te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructies als de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport. Ook krijgen alle gemeenten een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn op de risico's bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw. Dat zegt een woordvoerder in reactie op de waarschuwing van experts naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting in Eindhoven. In Nederland staan mogelijk meer gebouwen met dezelfde constructie.

Het ministerie vraagt verder aan het NEN, het instituut dat gaat over bouwnormen, om te beoordelen of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort vloeren misschien duidelijker moet.

25 gebouwen

Bouwbedrijf BAM die de parkeergarage in Eindhoven bouwde heeft in de eigen portefeuille ongeveer 25 gebouwen die aandacht verdienen, zei directeur Jaap Hazeleger. Volgens hem is er geen reden tot bezorgdheid en geen aanleiding om te denken dat bestaande gebouwen kunnen bezwijken.

Het onderzoek naar de oorzaak van de instorting van een deel van de parkeergarage bij het Eindhovense vliegveld op zaterdag 27 mei is uitgevoerd door zowel adviesbureau Hageman als door TNO. De uitkomsten zijn hetzelfde: de voorgefabriceerde vloer op de bovenste verdieping was lang niet sterk genoeg en voldeed niet aan de norm. De sterkte was drie keer minder dan gebruikelijk.

Inschattingsfout

Bij het ontwerp is vermoedelijk een inschattingsfout gemaakt. Er is een situatie ontstaan waar constructeurs volgens de onderzoekers te weinig rekening mee houden. De kracht op de vloer van de bovenste verdieping werd op de dag van de instorting extra vergroot door het warme weer. Het parkeerdek begon te scheuren en zakte naar beneden. Door het gewicht van de vloer, bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping.

Het is nog niet bekend of de parkeergarage bij Eindhoven Airport kan worden hersteld en afgebouwd of sloop en herbouw nodig is, aldus directeur Joost Meijs van het vliegveld. Voor de veiligheid van de omgeving eist de gemeente daarover een snelle beslissing.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen