Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Mogelijk toch budgetplafonds in zorg Eindhoven

EINDHOVEN - Eigenlijk wil Eindhoven er niet aan in de zorg, aan een tactiek van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Maar onder druk van de miljoenentekorten op het budget voor de zorg komt er nu toch onderzoek naar het invoeren van 'budgetplafonds'. 

Budgetplafonds in de zorg? Ze zijn er nog niet in Eindhoven, omdat de gemeente geen wachtlijsten wil. Maar het college van B en W laat nu wel onderzoeken of die plafonds er moeten komen. 

Een woordvoerder van het college van B en W heeft dat bevestigd.  Aanleiding daarvoor zijn de hoge zorgkosten waarmee Eindhoven sinds vorig jaar te kampen heeft. Zowel dat vorig jaar als ook dit jaar is er sprake van een budgetoverschrijding van zo'n 40 miljoen euro per jaar op de post zorg en bijstand de via Wij Eindhoven wordt verleend. 

De Eindhovense zorgwethouder Renate Richters (GroenLinks) zei tijdens recente debatten in de gemeenteraad over die tekorten nog dat ze niets voelde voor budgetplafonds. Als die plafonds ingevoerd worden, kan er geen zorg meer verleend worden als het budget voor een bepaalde vorm van zorg op is. Dat kan leiden tot wachtlijsten: op is immers op. 

Grip op budgetten

Eindhoven onderzoekt nu 'andere mogelijkheden van contracteren' van zorgverleners. Dat moet leiden tot meer grip op de budgetten. ,,Dat kan met plafonds, maar dat hoeft niet", aldus een woordvoerder van de wethouder. Er wordt nu gewerkt aan een commissienotitie waarin ingegaan wordt op mogelijkheden en de effecten. ,,Er wordt nu onderzocht, er nog niets besloten."

De externe adviseur die de gemeente Eindhoven in de arm had genomen om de oorzaak van de forse overschrijdingen van het zorgbudget te onderzoek, wees er in zijn verslag al op dat budgetplafonds per zorginstelling in zijn ogen de beste manier zijn om grip te krijgen op de uitgaven. 

Ook gemeentesecretaris Marco Wilke, benoemd tot tijdelijk eindverantwoordelijke voor het sociaal domein van de gemeente Eindhoven, zei tijdens een vergadering van de gemeenteraad dat er niet aan de invoering van budgetplafonds te ontkomen is. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen