Volledig scherm
© ANP

'Mokerslag' komt hard aan bij PvdA Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Van regeringspartij naar een plekje op de tweede rang: de PvdA heeft de gunst van de kiezer verloren, zo blijkt. Ook in Zuidoost-Brabant likken de sociaal-democraten hun wonden.  Hoe nu verder? Dat weten ze nog even niet.  

Een mokerslag, een opdoffer van jewelste. De klap is hard aangekomen bij de regionale PvdA'ers. Van 38 vertegenwoordigers in de Tweede Kamer naar negen schamele zetels. Of zoals een humorist op Twitter het met een knipoog verwoordde: thuis heb ik meer zetels.

Niet verwacht
,,We hadden wel verwacht dat het fors minder zou zijn: vijftien zetels, misschien twaalf of dertien", zegt Raf Daenen, PvdA-wethouder in Oirschot. ,,Maar dat het zo erg zou zijn, dat zagen we echt niet aankomen." 

Daenen was woensdagavond bij de PvdA-bijeenkomst in de Westerunie in Amsterdam, waar hij met zijn partijgenoten de eerste exit-poll voorbij zag komen. ,,Het was prompt doodstil. Het kwam kei- en keihard aan." 

Maar helemaal onverwacht was het ook weer niet, zegt de Helmondse PvdA-fractievoorzitter Mohammed Chahim. ,,De laatste weken kreeg ik links en rechts steeds meer signalen dat mensen die jarenlang op de PvdA stemden dat dit keer niet zouden doen."  Zijn tegenhanger in Eindhoven, Mieke Verhees, merkte dat ook. ,,'Verdorie', dacht ik dan: we hebben het zo goed gedaan voor het land. En dat we daar dan zo weinig voor terugkrijgen vind ik wel zuur, hoor."

Samenwerking
Maar hééft de PvdA het dan wel zo goed gedaan, is dan de vraag. Daenen, Chahim, Verhees  vinden van wel. Desondanks is er ook het nodige fout gegaan. Om te beginnen met de formatie in 2012. ,,Eerst campagne voeren om de VVD buiten te houden, en dan met die partij in zee gaan. Dat is een schizofrenie die moeilijk uit te leggen is", vindt  Chahim. 

Vervolgens heeft de partij de fout gemaakt wel allerhande bezuinigingsmaatregelen door te voeren, maar niet goed uit te leggen waarom die  nodig waren. Daenen:  ,,Wat wij deden was het tegenovergestelde, het leek wel of we ons schaamden voor ons beleid. Dat straft de kiezer nu af." 

Goed beleid, maar dat niet goed uitgelegd. Zou het ook niet zo kunnen zijn dat het beleid van de partij niet meer aansluit bij wat de traditionele PvdA-achterban van de partij verlangt?  Provinciebestuurder Erik van Merriënboer, Brabants gedeputeerde van financiën voor de PvdA, bestrijdt dat.

Antwoord
,,Wat je ziet is dat kiezers uit onzekerheid of uit vanwege hun wens tot vernieuwing op een andere partij stemmen dan de onze. Daar zullen we een antwoord op moeten vinden, met de sociaal-democratie als uitgangspunt", zegt hij. ,,Ik geloof er ook in dat we dat kunnen. De PvdA is altijd in staat gebleken een goede balans te vinden tussen wat nodig is en wat wenselijk is."

De Eindhovense PvdA-wethouder Staf Depla vindt dat ook. ,,Ook al is dit een heel vervelende uitslag, we moeten hier in de stad gewoon blijven doen wat we aan het doen zijn, werken aan het Eindhoven van de toekomst, waarin voor iedereen een plek en een baan is, niet alleen de happy few." Dat er minder PvdA'ers in de Kamer zitten maakt dat niet lastiger zegt de ietwat narrig klinkende Depla. ,,We hebben goede contacten met alle partijen, dat is tijdens de mainport-discussie wel gebleken." 

Net als Depla laat ook Daenen de moed niet zakken. ,,Ach, politiek is net als een goed huwelijk: ,Soms zit het tegen, soms zit het mee. En net als in een huwelijk moet je er af en toe voor vechten om het in stand te houden. Tegelijkertijd is politiek ook bij uitstek teamwerk. Het gaat niet om de poppetjes, er hoeven nu geen mensen weg. Het gaat om de partij, om de sociaal-democraten en onze idealen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven