Volledig scherm
Molenaar Martijn Coenraads bij Opwittense watermolen in Nuenen © FotoMeulenhof

Molenaar op lijst met olieworstelen en Belgisch bier: Martijn Coenraads uit Eindhoven is er blij mee

EINDHOVEN - Het vak van molenaar is donderdag door de Unesco officieel tot immaterieel erfgoed verklaard. Molenaar Martijn Coenraads uit Eindhoven is verheugd. ,,Alles aan molens vind ik mooi.”

Na twee jaar wikken en wegen joeg de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, gisteren in Zuid-Korea de kogel door de kerk: de Nederlandse molenaar behoort voortaan tot het immaterieel werelderfgoed. Daarmee staat er voor het eerst iets Nederlands op de lijst. De Eindhovense molenaar Martijn Coenraads is er blij mee: ,,Het ambacht moet beschermd worden.”

Erfgoed

Sinds 2008 houdt Unesco de lijst met wereldwijd immaterieel erfgoed bij. Doel van de lijst is het beschermen van belangrijke gebruiken, tradities en ambachten door mensen bewust te maken van hun culturele waarde. Op de lijst prijken bijvoorbeeld de Belgische biercultuur, het koninklijk ballet van Cambodja maar ook het olieworstelen uit Turkije.

Daar komt het molenaarsvak nu dus bij. Goed nieuws, want het dreigt te verdwijnen. Verspreid over Nederland zijn nog zo’n 50 beroepsmolenaars actief. Enkele honderden vrijwilligers helpen het ambacht levend te houden, ook in deze regio, veel van hen hebben reeds grijze haren.

Coenraads (36) vormt op die regel een uitzondering. Hij groeide op rond de Collse Watermolen in Eindhoven. ,,Toen ik een jaar of acht was kreeg ik een spreekwoordelijke klap van de molen”, zegt hij. ,,De techniek, dat hout, de geur van versgemalen meel, alles aan molens vind ik mooi.” Toen hij 18 was haalde Coenraads zijn diploma.

Vrijwilliger

Nu werkt hij als vrijwilliger bij de Opwettense Watermolen in Nuenen. ,,Wij hebben met onze watermolen meegewerkt aan het toelatingsfilmpje voor Unesco”, zegt hij. Van hem mogen nog veel meer mensen de spreekwoordelijke klap krijgen. ,,De erkenning die we nu krijgen kan daarbij helpen.”

Molenaar Carla Berkers-Holten uit Deurne is het met haar collega eens. ,,Er zal nu meer aandacht voor ons zijn”, zegt ze. En dat is terecht: ,,Wij bedienen de eerste Nederlandse machines. Zonder molens zou ons land er heel anders uitzien.”

Berkers-Holtens (65) overgrootvader stichtte de Holten’s Molen in 1890. Door de jaren heen maalde de stenen beltmolen graan, sloeg olie uit lijnzaad en zaagde hout. In 1955 stopte hij met draaien, 30 jaar geleden moest het toen vervallen gebouw gered worden met donaties.

Ambacht

Tegenwoordig houdt een groep van 28 vrijwilligers de molen draaiende, letterlijk. Onder hen zeven molenaars wiens vak nu erkend is als ambacht dat het waard is te koesteren.

Wat de uitverkiezing concreet betekent voor het vak, weet Berkers-Holten niet precies. Ze hoopt dat de erkenning leidt tot aanwas van jonge molenaars. ,,Onze jongste molenaar is net met pensioen.”

Coenraads is hoe dan ook blij met de uitverkiezing. ,,Het is het enige Nederlandse immateriële erfgoed dat nu op de lijst staat”, zegt hij. ,,Dat is wel heel bijzonder.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (89%)
  • Nee (11%)
3903 stemmen