Monique Hendriks uit Eindhoven is Nederlands kampioen poetry slam
UTRECHT/EINDHOVEN - De Eindhovense schrijver en ‘spoken word artiest’ Monique Hendriks heeft vrijdag in Utrecht de Nederlandse kampioenschappen poetry slam gewonnen. Tijdens de finale battle met Lucas Kloosterboer reageerde het publiek enthousiast op haar performance.
„De mensen gingen helemaal uit hun dak”, geniet Monique Hendriks nog na, een dag nadat ze de prijs in de wacht sleepte. “Een deel van het publiek was speciaal voor Lucas gekomen, maar ze hebben tijdens de battle ook voor mij geklapt. Mijn voordracht heeft hen geraakt. Dat was heel lief.”
Energie, ritme en taalkunst
Bij poetry slam draait alles om de live voordracht voor publiek. Energie, ritme en taalkunst zijn belangrijk. In de Nederlandse kampioenschappen wordt de winnaar van de battle bepaald met een decibelmeter. Wie de luidste bijval oogst, sleept de eerste prijs in de wacht.
De mensen mochten weer joelen en klappen. Dat was heel bijzonder om mee te maken
„Het was een heel positieve avond”, vervolgt ze. „De mensen mochten weer joelen en klappen. Dat was heel bijzonder om mee te maken. Vorig jaar werd er nog met stempasjes gewerkt. Ik krijg er kippenvel van als mensen zo enthousiast worden. In mijn performance zoek ik de balans tussen op adrenaline gaan en genoeg rust bewaren om te zien wat er in de zaal gebeurt, en wat degene doet met wie je de battle uitvoert. We gaven het de vorm van een liefdesverklaring aan elkaar en aan de poëzie.”
Bijval
De elf deelnemers aan de kampioenschappen in Utrecht werden bepaald in plaatselijke voorrondes. Tijdens de avond waren er twee rondes waaruit tenslotte de twee finalisten gekozen werden, door de driekoppige jury en door het volume van de publieke bijval. Hendriks had voor elke ronde een gedicht voorbereid. „In de eerste ronde was dat een gedicht over de coronatijd, over de dagelijkse sleur waarin alles hetzelfde was, en je niet meer over grenzen kon reizen. In de tweede ronde droeg ik een persiflage voor op ‘spoken word’ dichters die in hun werk hun persoonlijke ervaring centraal stellen. Ik zette mezelf met humor stevig op de hak.”
Ik heb mijn gedichten wel voorbereid, maar ik pas ze aan de situatie aan
Het belangrijkste in haar werk vindt ze dat poëzie de fantasie mag prikkelen. Het publiek kan er zelf beelden en gevoelens bij krijgen. De jury prees haar verbeeldingskracht en evenwichtige performance. „Ik heb mijn gedichten wel voorbereid, maar ik pas ze aan aan de situatie. Bijvoorbeeld door in te haken op een deelnemer die voor mij aan de beurt was. De eerste rondes doe je solo. In de battle gaat het erom op elkaar te reageren. De jury had laten weten dat ze de voorkeur aan mij gaven vanwege mijn fantasie. Dat was een erkenning voor wat ik wil doen.”
Gouden Vink en duizend euro
Als prijs kreeg Hendriks de Gouden Vink, genoemd naar Simon Vinkenoog. Daarin staan de namen van de prijswinnaars gegraveerd. Ook ontving ze duizend euro. „Dat bedrag ga ik investeren in mijn creatieve praktijk. Waarschijnlijk voor meer exemplaren van de View-Master, waarmee mijn komende poëziebundel gelezen moet worden. Ik heb genoeg reserveringen binnen om de bundel te gaan produceren. Die moet dit jaar nog uitkomen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ameidestraat in Helmond ziet nog een ondernemer vertrekken: viswinkel stopt ermee
HELMOND - Na de groentezaak heeft ook de viswinkel in het centrum van Helmond de deuren gesloten. Het is niet meer te doen nu alle kosten zo ontzettend hard zijn gestegen, vertelt eigenaar Diego Lemmens. -
PREMIUM
De ‘speeltuin voor academici’ van Philips gaat dicht, onderzoek voortaan in handen van productdivisies
Het is definitief afgelopen met de ooit legendarische vrijheid die onderzoekers hadden op het Philips NatLab. Topman Roy Jakobs vindt dat Philips gerichter moet innoveren. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Bij PSV is het nog even een ‘gekkenhuis’ en wordt gewerkt aan deze beloning voor Bakayoko
PSV moest dinsdag alle zeilen bijzetten om de plannen voor de rest van dit seizoen te realiseren. Tussendoor gebeurde nog het nodige dat afleidde. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Tekenaar Arjen Vriezekolk geeft ‘De Leukebroeders’ een ander gezicht
DOMMELEN - Striptekenaar Arjen Vriezekolk uit Dommelen gaat de strip De Leukebroeders een nieuw leven in blazen. Hij zet de verhalen over de kloostermonniken na 35 jaar voort met het nieuwe album ‘Rollerklooster’. De presentatie is zaterdag in Valkenswaard. -
PREMIUM
Directeur NXP staat ‘niet te juichen’ om opknippen chipindustrie
EINDHOVEN - De chipindustrie is in tientallen jaren uitgegroeid tot een wereldwijd opererend en efficiënt systeem. Dat systeem opknippen is een slecht idee, vindt de directeur van NXP.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven