Moordenaar van Tommie van der Burg uit Eindhoven krijgt 22 jaar cel

VIDEODEN BOSCH - Eindhovenaar Patrick V. heeft in april 2015 zijn plaatsgenoot Tommie van der Burg opzettelijk en in koele bloede vermoord. Samen met een poging doodslag een jaar eerder veroordeelt de rechtbank hem tot 22 jaar cel. Zijn ex-vriendin Monique G. is medeplichtig en krijgt zes jaar.

Volledig scherm
© Bert Jansen

Met het vonnis hakt de rechtbank een juridische knoop door. Het OM had vrijwel per minuut in beeld gebracht wat er de fatale nacht, en de nacht ervoor gebeurde aan de hand van een tip- en een schutterstelefoon. De advocaten zagen geen onomstotelijk bewijs dat de twee -ontkennende- verdachten die ook in handen hadden.

Speurtochten

De rechtbank vindt van wel. Ze combineert daarvoor veel speurtochten van de politie. Ook die legde telefoon- en mastgevens bij elkaar, samen met beelden van bewakings- en wegcamera's die kentekens registreren. Ze koppelde zo de schutterstelefoon aan een Renault van Patrick (46) en aan de vluchtauto. Een zelfde soort combinatie maakte voor de rechtbank duidelijk dat Monique G. (39) gebruikster was van de tiptelefoon.

Wat er die nacht gebeurde stond al vrijwel vast. Tommie was tot laat in de avond in een cafe aan de Geldropseweg. De tipgever, Monique dus, hield hem daar in de gaten en tipte met een berichtje Patrick V. die tegenover het Van der Valk-hotel geparkeerd stond. Hij kwam uit de auto, verstopte zich in de bosjes totdat Tommie bij de slagboom stopte en schoot het slachtoffer dood. Op een later gevonden huls zat DNA van Patrick.

Zware mishandeling

Door het moordonderzoek kwam nog een zaak naar boven: dezelfde Tommie is een jaar eerder zwaar mishandeld door vier mannen in Liempde. Hij werd in kritieke toestand door een vriend naar het ziekenhuis gebracht. De politie wist dat niet omdat Tommie daar onder een valse naam lag. Pas na zijn dood hoorde de politie dat van zijn moeder.

Ook bij die poging doodslag is Patrick betrokken, vindt de rechtbank. Ze geeft hem daar vier jaar cel voor, plus achttien voor de moord. Dat komt neer op de 22 jaar die officieren van Justitie Geerte Burgers en Mariska Wijnbelt eisten.

Door Patrick V. te tippen speelde Monique een wezenlijke maar geen essentiele rol bij de moord. Ze moet wel hebben geweten wat er stond te gebeuren en daarom ziet de rechtbank haar niet als medepleger maar wel als medeplichtig. 

Advocaten Bert de Rooij en Jules van Wijk gaan hoogstwaarschijnlijk naar het Gerechtshof in een hoger beroep tegen beide vonnissen. 

Speurders hebben al het telefoonverkeer de nacht van de moord op Tommie in 2015 uit de omgeving van Van der Valk geanalyseerd en ook dat rond café Borreluur, waar Van der Burg zijn laatste levensuren was. Na veel schiften kwamen twee opvallende nummers bovendrijven van telefoons die twee weken eerder waren gekocht, maar waarmee nooit is gebeld. De twee hadden enkel met elkaar contact, via tekstberichten. 

Het OM noemt ze de schutters- en de tiptelefoon. Want de ene was bij Van der Valk, ook toen daar de schoten vielen, de andere bij het café. Na verder onderzoek kwamen er ook namen bij: de tiptelefoon was altijd in de buurt van die van Monique G, de schutterslijn altijd bij de auto van een ex-vriend van haar Patrick. Ook hij is een bekende uit de drugswereld, en een paar jaar eerder heeft hij Tommie van der Burg met anderen zwaar mishandeld.

Geen keihard bewijs

Hoezeer die telefoons altijd bij de verdachten in de buurt waren, liet het OM zien aan de hand van een speciale film. De twee ontkennen echter. En hun advocaten Bert de Rooij en Jules van Wijk wijzen er op dat er geen keihard bewijs is, dat hun cliënten de gebruikers zijn. 

De rechtszaak zelf heeft vijf dagen geduurd, de rechters namen extra tijd om tot een vonnis te komen. 

Volledig scherm
© Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven