Pegida demonstratie in Eindhoven.
Volledig scherm
Pegida demonstratie in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Moslimbeweging kondigt tegendemonstratie aan als Pegida donderdag demonstreert in Eindhoven

EINDHOVEN - Als burgemeester Jorritsma van Eindhoven aan de extreemsrechtse beweging Pegida toestemming geeft om donderdag 6 juni te demonstreren, organiseert Oemmah Nederland die dag een tegendemonstratie. Dat heeft de beweging zondagnacht op Facebook aangekondigd.

Oemmah Nederland noemt zich op Facebook een ‘religieuze organisatie in Zaandam’ en komt vooral op voor de belangen van moslims. De beweging schaarde zich achter de rellen die ontstonden bij de vorige demonstratie van Pegida in Eindhoven, op zondag 26 mei.

Pegida zou zondag 2 juni demonstreren, maar die demonstratie werd door burgemeester Jorritsma verboden omdat de gemeente Eindhoven vond dat zij meer tijd nodig had om een goed besluit te kunnen nemen over de demonstratie. Daarvoor staan volgens de gemeente drie werkdagen, die tijd was er nu - mede vanwege Hemelvaart - niet. 

‘Rellen zijn geen reden verbod’

De anti-islambeweging Pegida wil donderdag opnieuw demonstreren in Eindhoven, burgemeester Jorritsma verbiedt dat. Daar zitten eigenlijk nog heel wat haken en ogen aan.

1. De vorige demonstratie leidde tot rellen, de kans dat dat weer gebeurt is groot. Alle reden om het nu te verbieden?

 “Als de demonstranten zelf gewelddadig zijn, is het simpel”, zegt Berend Roorda, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in demonstratierecht. “Hoe Pegida te werk gaat met haar provocaties vind ik verwerpelijk, maar ze zijn niet agressief. De heftige reacties komen juist van de tegenpartij en dat is geen goede reden voor een verbod. Want dan geef je mensen die geweld toepassen hun zin. Een burgemeester moet er vanuit de wet alles aan doen om de demonstratie veilig door te laten gaan, desnoods met honderden agenten. Er kunnen wel beperkende maatregelen worden genomen wat betreft de tijd, plaats en duur.”

2. Dus een betoging om 10.00 uur ‘s ochtends ergens op een verlaten industrieterrein?

 “Zoiets is eerder door een burgemeester geprobeerd, maar die werd door de rechter teruggefloten. Dan ben je een demonstratie namelijk monddood aan het maken. Essentieel is immers dat mensen kunnen zien waartegen wordt gedemonstreerd. Voor Pegida is de plek, vlak bij de moskee, belangrijk. Daar moet een burgemeester zo veel mogelijk aan meewerken. Sowieso kan een burgemeester niks zeggen over de inhoud van het protest. Hij zou wel kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een statische demonstratie, op één plek. En dat er maatregelen worden genomen gericht op de tegendemonstranten, hekwerken bijvoorbeeld.”

3. Na een paar demonstraties heeft Pegida toch wel genoeg haar boodschap verkondigd? 

“Dat recht raakt niet na een paar keer op. Ik snap ook wel dat het veel geld en mankracht kost. Zoiets wil je niet elke week in je stad. Dat is een groot probleem, waar ik ook geen oplossing op weet. Ik denk dat dat de prijs is die we voor dit grondrecht moeten betalen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven