Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Motie wil tijdelijke stop op afgeven vergunningen voor kamerverhuur in Eindhoven; studenten zijn tegen

UpdateEINDHOVEN - Tijdelijk zou Eindhoven helemaal geen vergunningen meer af moeten geven voor kamerverhuurpanden of woningsplitsing. Deze bevriezing duurt totdat er een totaalpakket maatregelen ligt dat een einde moet maken aan overlast door kamerbewoning. Dat staat in een motie die SP, Ouderen Appèl, 50Plus, Christenunie, LPF en DENK dinsdagavond indienen tijdens de gemeenteraad in Eindhoven. 

De vier partijen willen niet alleen nieuwe aanvragen kritisch beoordelen, maar ook de bestaande illegale kamerverhuur aanpakken. Tijdens de 'bevriezing’ moet daarvoor ook een plan en in ieder geval een inventarisatie van illegale situaties gemaakt worden. 

De vier partijen maken zich ernstig zorgen over de overlast die kamerverhuurpanden en in etages opgesplitste woningen veroorzaken in vooral sociaal kwetsbare wijken. Bovendien wijzen ze erop dat de huurprijzen door het liberale beleid de pan uitrijzen. Een gewone koper of huurder heeft het nakijken als beleggers woningen opkopen om ze om te bouwen. Het plan van wethouder Yasin Torunoglu om een buffer in te stellen tussen twee kamerpanden (5 woningen buiten de Ring, 3 daarbinnen en 0 in het centrum) vinden ze onvoldoende om de overlast aan te pakken. Ook willen ze niet dat illegale kamerverhuurders beloond worden doordat ze in een overgangsregeling vallen. 

Behoefte

Verschillende andere partijen, zoals D66 en GroenLinks begrijpen dat de overlast vervelend is - en willen die ook aanpassen - maar benadrukken dat de stad de kamers en etages in de particuliere verhuur ook nodig heeft. De behoefte aan die woningen is groot. Wel zouden de uitwassen bestreden moeten worden. 

Zij krijgen steun van diverse studentenorganisaties in Eindhoven, meldt Job van Geest van de studentenfractie DAS Eindhoven uit de studentenraad. ,,We zijn bezig om zoveel mogelijk groeperingen te verzamelen en een open brief aan de gemeenteraad te schrijven, zodat ook het studentengeluid wordt gehoord in deze kwestie", aldus Van Geest. Daarin zullen de studenten hun beklag doen over de voorgestelde aanscherping van de regels voor kamerverhuur. 

,,Het is nu al lastig om een kamer te vinden en dan willen ze de regels ook nog strenger maken. Dan worden studenten echt in een hoekje gedrukt en zal er niets meer te vinden zijn.” Nieuwe kamers komen er dan niet bij, terwijl er volgens Van Geest alleen maar oude kamers verdwijnen. ,,Veel nieuwe kamerhuurders krijgen alleen maar een sloopcontract. Verhuurders hanteren een uitsterfbeleid zodat ze als iedereen weg is het huis om kunnen bouwen tot studio's. Daar verdienen ze meer aan maar die zijn te duur voor studenten.”

Een derde groep in de gemeenteraad (bestaande uit onder meer PvdA en CDA) zit daartussenin. Veel enthousiasme over de 0-3-5-bufferregeling was er daar echter ook niet. Die zou nog te veel kamerverhuur (tot 25 procent binnen de Ring) toestaan.

Op slot

Maar volgens wethouder Torunoglu zijn andere regelingen te extreem. De Tilburgse 50-meterregeling (binnen zo'n straal rond een kamerverhuurpand zou geen nieuwe vergunning afgegeven mogen worden) zou betekenen dat de hele stad op slot komt. Illegale verhuurders tot slotte moet de gemeente de kans geven een vergunning aan te vragen tot legalisering, zegt Torunoglu. Dat vloeit voort uit wetgeving en uitspraken in rechtszaken daartegen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven