Volledig scherm
Murat Memis, fractievoorzitter SP in gemeenteraad Eindhoven, mag Turkije niet uit vanwege beschuldiging lidmaatschap PKK. © Gemeente Eindhoven

Murat Memis uit Eindhoven retweette Turkije-kritische posts op zijn Twitteraccount

EINDHOVEN - De Eindhovense SP-fractievoorzitter Murat Memis is op 30 april in Turkije opgepakt omdat hij actief zou zijn voor de PKK, onder meer door uitingen op social media. 

Op zijn Twitteraccount is te zien dat Memis een aantal berichten heeft geretweet waarin kritiek wordt geuit op het Turkse regime. 

Zo retweette hij een bericht van SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen die zich vernietigend uitlaat over de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, die zei dat tegenstanders van de Turkse staat de doodstraf moeten krijgen.

Ook retweette hij posts van of over het SP-Tweede Kamerlid Sadet Krabulut, die erom bekendstaat dat ze kritisch is over de situatie in Turkije.

Verder staan op tijdlijn voornamelijk posts en retweets over de Eindhovense politiek en de SP.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Benzineprijzen

Opvallend is dat Memis sinds zijn arrestatie en daaropvolgend uitreisverbod nog berichten heeft gepost op zijn Twitter- en op zijn Facebookaccount, waarmee hij de schijn wekte dat hij in Nederland was. Zo postte hij onder meer een live-video vanuit de Eindhovense raadszaal en een bericht over de benzineprijzen.

Reisadvies aangepast

Inmiddels heeft de Nederlandse regering op 14 mei het reisadvies naar Turkije aangepast. De regering waarschuwt reizigers voorzichtig te zijn als ze verdacht kunnen worden van betrokkenheid bij organisaties die door de Turkse overheid als terroristisch worden beschouwd, zoals de PKK. 

Op de site nederlandwereldwijd.nl is te lezen: ‘Bij controles door Turkse overheid kan, als verdenking bestaat van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt, onder andere op vliegvelden, uw telefoon of andere elektronische apparatuur worden onderzocht. De Turkse overheid kan u vervolgen voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan, ook op sociale media. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.’

Lees verder onder afbeelding.

Volledig scherm
Reisadvies Turkije van ministerie Buitenlandse Zaken © Ministerie Buitenlandse Zaken

Terroristische organisatie

Memis kwam op 28 april in Turkije aan met zijn familie en werd twee dagen later opgepakt en in de cel gezet op verdenking van lidmaatschap van de PKK, activiteiten voor de Europese tak van de PKK en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. De Koerdische Arbeiderspartij PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê) strijdt voor meer Koerdische autonomie en wordt door Turkije, de Europese Unie en de VS beschouwd als een terroristische organisatie.

Memis’ vrouw en kinderen zijn inmiddels wel weer in Nederland.

Murat Memis werd geboren in Koerdistan. In februari 1999 vertrok hij met zijn familie naar Nederland en sindsdien woont hij in Eindhoven. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven