Volledig scherm
De entree van het Muziekgebouw. © Ton van de Meulenhof

Muziekgebouw Eindhoven raakt verder in het nauw

EINDHOVEN - Het Eindhovense Muziekgebouw raakt verder in het nauw. Het lukt niet de begroting voor langere tijd sluitend te krijgen.

Het Muziekgebouw in Eindhoven moet zorgen voor een structureel sluitende begroting. Het gemeentebestuur neemt er geen genoegen mee dat voorlopig alleen het tekort op de begroting voor 2019 eenmalig wordt aangevuld. Tot 1 december krijgen directie en raad van commissarissen nog de tijd daar aan te werken. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. De brief was al eerder toegezegd, maar bleef steeds uit. Dat wijst erop dat er verdeeldheid is in het college over de wijze waarop het gemeentebestuur verder wil met het Muziekgebouw.

VVD en CDA zouden namelijk wel genoegen nemen met de mededeling van het Muziekgebouw dat er een sponsor is gevonden die het gat op de begroting eenmalig wil aanvullen. Het zou daarbij gaan om een bedrag van een half miljoen euro. Maar PvdA en GroenLinks vinden dat het Muziekgebouw dan niet voldoet aan de opdracht die de raad van commissarissen heeft meegekregen: zorgen voor een structureel sluitende begroting.

Huisvestingskosten

Die opdracht kwam er begin dit jaar, nadat een poging mislukte om het Muziekgebouw uit de sinds jaren slepende financiële problemen te helpen. Daarbij werd gekeken of het mogelijk was de huisvestingskosten flink te drukken door het deel van de Heuvel waarin het Muziekgebouw is gevestigd aan te kopen. Dat plan ketste af omdat de eigenaar, belegger CBRE, niet wilde verkopen.

De vorige Eindhovense coalitie besloot toen dat het Muziekgebouw de tering naar de nering moest zetten. In opdracht van B en W werd er - naast directeur Wim Vringer - een interim-manager aangesteld. Die moest op zoek naar manieren om de begroting sluitend te maken, door extra inkomsten te genereren of door een bezuinigingsplan te maken.

Dat plan ligt nu op tafel en valt in twee scenario's uiteen, blijkt uit de collegebrief. Het ene scenario betreft een eenmalige aanvulling van een sponsor op de begroting, om inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht te brengen. Wie de sponsor is wordt niet bekendgemaakt. Het andere scenario is bezuinigen door 'scherpe keuzes te maken in onder andere de programmering'.

Brainport

Complicatie is dat het Muziekgebouw zicht heeft op een eenmalige subsidie van 3,5 miljoen euro uit de pot Brainport-miljoenen van de regering. Voorwaarde is wel dat het Muziekgebouw eerst zelf de begroting op orde krijgt. Ook moet het Muziekgebouw zelf zorgen voor 3,5 miljoen euro aan cofinanciering door sponsors.

Gemeenteraad, college van B en W en Muziekgebouw praten deze maand verder over welke stappen nu moeten worden gezet. Bij dat overleg is ook de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) betrokken. Deze stichting gaat over de subsidietoekenningen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven