Volledig scherm
Algemeen Directeur Preston Feight van vrachtwagenfabrikant DAF tijdens een 24-uursstaking van het personeel, vorige week. © ANP

Na DAF leggen ook medewerkers van ASML en VDL het werk neer

EINDHOVEN - Werknemers van onder meer ASML, VDL en Fokker leggen woensdag het werk voor 24 uur neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd. Vorige week staakten werknemers van DAF al een etmaal. Ook Fokker-personeel voerde actie.

De nieuwe stakingen vinden plaats bij bedrijven uit de metalektro-sector in het hele land. Naast ASML, een aantal dochterbedrijven van VDL, waaronder VDL Nedcar in Born, en Fokker, wordt ook bij onder meer Scania in Zwolle en Meppel, Wärtsilä in Zwolle, Damen Shipyards en Heerema Zwijndrecht gestaakt.

De medewerkers in de metalektro willen een nieuwe cao met onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en meer werkzekerheid. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers.

Werkgeversorganisatie FME vindt de aangekondigde staking ,,heel jammer''. ,,Onderhandelingen moeten wat ons betreft aan de onderhandelingstafel worden gevoerd'', stelt een woordvoerster. Ook zijn de stakingen volgens haar slecht voor het imago van de sector.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7702 stemmen