Na de vlucht naar Zuidoost-Brabant: veel regels en papierwerk
HELMOND/HEEZE-LEENDE - De meeste vluchtelingen die nu in Zuidoost-Brabant op zoek zijn naar werk komen uit Syrië en Eritrea. Hoe beide groepen tegen barrières aanlopen: deel 2 van een korte serie.
,,Als mijn dochter naar Nederland mag komen, zie ik een mooi leven voor me”, zegt de 27-jarige Merhawit Hadush. ,,Anders zal ik me zorgen blijven maken.” De Eritrese Hadush woont tweeënhalf jaar in Nederland. Haar inmiddels 10-jarige dochter is nog altijd in Eritrea, bij oma. De IND heeft de aanvraag voor gezinshereniging al tweemaal afgewezen.
Eritrees probleem
Het is een typisch Eritrees probleem: gezinshereniging is praktisch onmogelijk. Trouwaktes kloppen niet, geboorteaktes kloppen niet, woonplaatsen en namen op officiële documenten kloppen niet. ,,Ze zeggen dat ze mijn dochter niet is”, vat Hadush de problemen in haar procedure samen.
Gezinshereniging is voor veel Eritreeërs misschien wel het grootste obstakel op weg naar werk. Medewerkers van Kennisplatform Integratie & Samenleving interviewden verschillende Eritreeërs voor een onderzoek naar deze groep mensen. ‘Het feit dat geliefden elders zijn – in onveilige omstandigheden – en dat ze geen invloed kunnen uitoefenen op het proces van gezinshereniging, maakt dat ze met weinig anders bezig kunnen zijn.’
Ook Hadush merkt elke dag wat een zware wissel de steeds weer falende gezinshereniging trekt op haar gezin. Ze woont samen met haar man en hun twee gezamenlijke kinderen; haar dochter in Eritrea komt uit een eerdere relatie. ,,Thuis hebben wij geen rust, we zijn er de hele dag mee bezig. Ik ga wel naar school, maar ik kan me niet concentreren. Mijn zoon van zes mist zijn zus, dat is heel moeilijk.”
Verschillen
Eritreeërs vormen de op één na grootste groep vluchtelingen in Zuidoost-Brabant, en de rest van Nederland. Bij werkbedrijf Senzer, de instantie die werkloze mensen in Helmond en de Peelregio aan het werk moet helpen, komt 24 procent van de bijstandsgerechtigde vluchtelingen uit Eritrea. Alleen de groep mensen uit Syrië is groter: 45 procent.
Syriërs en Eritreeërs hebben één duidelijke overeenkomst: hun asielverzoeken worden praktisch altijd ingewilligd. Maar verder zijn er juist veel verschillen. Als het gaat om onderwijs bijvoorbeeld. Met name Eritreeërs hebben vaak een flinke achterstand qua educatie. Volgens de Human Development Index 2016 van de Verenigde Naties hebben volwassen Eritreeërs gemiddeld nog geen vier jaar onderwijs gehad. Ter vergelijking: een Nederlandse volwassene is gemiddeld bijna 12 jaar naar school geweest.
,,Eritreeërs doen dan ook vaak langer over de inburgering dan Syriërs”, vertelt arbeidsmakelaar Nora Faber. ,,En na drie jaar inburgeren moeten Eritreeërs nog gaan studeren. Syriërs zijn vaak geschoold en hebben een beroep gehad.”
,,Eritreeërs hebben ook minder toekomstplannen”, vervolgt ze. ,,Ze zijn al lang blij dat ze veilig zijn.” En dat is niet heel gek ook. In 2015 kwam de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties met een misselijkmakend rapport over mensenrechtenschendingen in Eritrea. Burgers worden willekeurig gearresteerd, gemarteld en geëxecuteerd. Bovendien vallen velen ten prooi aan dwangarbeid.
Ook de vluchttocht van Eritreeërs is extreem zwaar en gevaarlijk. Rahel Unetu heeft als praktijkondersteuner bij Senzer veel contact met Eritrese vluchtelingen. ,,Ik hoor veel dat vrouwen verkracht zijn”, vertelt ze. ,,Ze komen niet vanzelf met zo’n verhaal naar buiten. Maar bijvoorbeeld als een vrouw zwanger is en uit een DNA-test blijkt dat het kind niet van haar man is, komt het misbruik naar buiten.”
Bureaucratie
Een obstakel waar veel Syrische mensen tegenaan lopen, is de Nederlandse bureaucratie. ,,In Syrië was er veel zelfstandigheid en vrijheid”, zegt Senzer-directeur René Niks. ,,Als je daar een winkel hebt, doe je die open wanneer je wil. Soms ga je om 9 uur open, de andere keer misschien om 10 uur.” Het oerwoud aan regeltjes in Nederland kan mensen ontzettend ontmoedigen.
,,Ze balen van die regels”, bevestigt Faber. ,,Dat ze eerst Nederlands moeten leren bijvoorbeeld voordat ze kunnen gaan werken. Ze komen uit een welvarend land en zitten hier te balen van een uitkering.” De valkuil voor Syriërs is dat ze hun motivatie verliezen om hun inburgering helemaal af te maken wanneer ze eenmaal werk hebben gevonden. Het kan hen op een enorme boete komen te staan.
Hoe lang het duurt voordat een gemiddelde Syriër of Eritreeër zich uit de bijstand heeft gewerkt, is een raadsel. Een veelgehoord geluid is dat het voor Eritreeërs nog veel moeilijker is dan voor Syriërs om werk te vinden, maar onderzoeken zijn er niet naar gedaan. Bovendien bestaan de ‘gemiddelde’ Syriër en de ‘gemiddelde’ Eritreeër niet, zeggen meerdere betrokkenen.
,,Er zijn enkele mensen die zelf werk zoeken en dat ook snel vinden”, vertelt Guur Roijen. Hij ondersteunt als vrijwilliger vluchtelingen. ,,Ik ken een voorbeeld van een verpleger wie het zelf gelukt is.”
,,Maar er zijn ook mensen die nog moeten alfabetiseren”, vult Angelique Vervoort aan. Ze is teammanager en sociaal werker bij Cordaad, welzijnsorganisatie in Veldhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard en Cranendonck. ,,Dan mag je vijf jaar over de inburgering doen. Je kunt niet verwachten dat iemand dan na twee jaar al vrijwilligerswerk doet. Jonge Eritrese vrouwen hebben van jongs af aan geleerd dat niemand te vertrouwen is. Dan vinden we het al heel wat als een vrouw elke maandagmiddag bij ons komt om een bloemstuk of kleding te maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Opnieuw zorgen over verkeer Dom en Hertgang in Veldhoven: ‘Er wordt gewoon ontzettend hard gereden’
VELDHOVEN - Omwonenden van De Dom en Hertgang in Veldhoven maken zich opnieuw zorgen over de verkeersdrukte op die wegen. Ze hopen dat de gemeente snel maatregelen neemt. -
Weg naar werk is in Zuidoost-Brabant lang voor vluchteling
EINDHOVEN - Het is ontzettend lastig om vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) hier vlot aan het werk te helpen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant onder alle gemeenten in Zuidoost-Brabant. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Tekenaar Arjen Vriezekolk geeft ‘De Leukebroeders’ een ander gezicht
DOMMELEN - Striptekenaar Arjen Vriezekolk uit Dommelen gaat de strip De Leukebroeders een nieuw leven in blazen. Hij zet de verhalen over de kloostermonniken na 35 jaar voort met het nieuwe album ‘Rollerklooster’. De presentatie is zaterdag in Valkenswaard.
-
PREMIUM
Eindhovenaar (38) had ‘bepalende’ rol in drugslab waar honderden kilo’s cocaïne zijn geproduceerd en hoort 5,5 jaar cel tegen zich eisen
DEN BOSCH/LUYKSGESTEL – Tegen een Eindhovenaar die er van wordt verdacht een ‘aansturende en bepalende’ rol te hebben gespeeld bij een drugslab in Luyksgestel, heeft het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf geëist van 5,5 jaar. -
-
-
PREMIUM
Duizenden bezitters apneuapparaat van Philips zijn niet te traceren, leveranciers doen weer oproep
EINDHOVEN - Duizenden Nederlanders met een gewraakt apneuapparaat van Philips blijken onvindbaar. Leveranciers hebben alles gedaan om ze te traceren, maar dat is niet altijd gelukt. De terugroepactie is nog altijd niet helemaal afgerond. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer