Volledig scherm
De oude Piazza: een walhalla voor skaters. © boeieproductions.nl

Na docu over skatestad 'Eindje' nu ook een magazine

EINDHOVEN - Eerder brachten Willem Stinissen en Styn Dirkx al een documentaire uit over de geschiedenis van het skateboarden in Eindhoven, met als titel 'Eindje'. Vanaf 25 maart ligt ook het bijbehorende 'Eindje The Magazine' in de skateshops. 

Het 154 pagina's tellende blad, met veel nog niet eerder gepubliceerde foto's, interviews en verhalen, is gratis verkrijgbaar. Willem Stinissen en Styn Dirkx zijn Eindhovense skaters van het eerste uur.

Piazza
De Piazza was in de beginjaren negentig het domein van de Eindhovense streetskaters, vertelt Stinissen, tegenwoordig Amsterdammer. ,,Eindhoven heeft als voordeel dat het geen oud stadscentrum heeft. Amsterdam is bijvoorbeeld helemaal geen skatestad. Vanaf het Eindhovens kantongerecht tot aan de Piazza kwam je onderweg de mooiste plekjes tegen. En met name de Piazza was, met zijn betonnen zitelementen en ander straatmeubilair, uitermate geschikt. Het was ook een hele goede spot om af te spreken. Mobiele telefoons had je nog niet; iedereen wist waar hij moest zijn. Mensen kwamen uit de wijde omgeving, op den duur zelfs vanuit Amsterdam en Rotterdam."

Quote

Vanaf het Eindhovens kantongerecht tot aan de Piazza kwam je onderweg de mooiste plekjes tegen.

Willem Stinissen

Het skaten had destijds nog lang niet de status die het tegenwoordig wel heeft. ,,Nu is het heel stoer om met een skateboard onder je arm te lopen, maar in die tijd was je toch een beetje een outcast", aldus Stinissen. ,,We werden vaak gepest. Maar die underdogpositie versterkte het groepsgevoel alleen maar."

Een kwarteeuw later is het skateboarden sterk in populariteit gegroeid en zijn er tal van skateparken ontstaan op allerlei plekken. In de documentaire en in het magazine wordt vooral ingezoomd op streetskaters, nét even een andere scene dan de parkskaters. ,,We wilden het dicht bij onszelf houden", aldus Stinissen.

Het magazine verschijnt in een oplage van duizend exemplaren. 

De documentaire is ook online te bekijken.

Volledig scherm
Het straatmeubilair van de Piazza leende zich uitstekend voor allerlei skatetricks.

© boeieproductions.nl
Volledig scherm
De makers van de docu en het magazine: Willem Stinissen en Styn Dirkx. © boeieproductions.nl
Volledig scherm
Groepsfoto van Piazza-skaters. © boeieproductions.nl

In samenwerking met indebuurt Eindhoven