Na eerherstel nu ook een monument, Philipsman Jan Zwartendijk redde duizenden joden
EINDHOVEN - Tachtig jaar na zijn heldendaad waarmee hij het leven van duizenden joden redde, is er voor Jan Zwartendijk eindelijk een monument in Eindhoven. Op de kop van het Eindhovensch Kanaal staat sinds deze week een sculptuur als eerbetoon aan de oud-Philipsdirecteur.
Delen per e-mail
In 1939 was Zwartendijk directeur van de Philipsvestiging in het Litouwse Kaunas. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd hij aangesteld als plaatsvervangend consul. In die hoedanigheid redde hij het leven van duizenden Joodse vluchtelingen door hen in 1940 visa voor Curaçao te verstrekken. Veel Poolse Joden waren een paar jaar op de vlucht voor de Nazi's naar Litouwen getrokken maar waren daar na de inval van de Sovjet-Unie ook niet langer veilig. Het visum naar Curaçao bood ze een vluchtroute die Zwartendijk organiseerde in samenwerking met de Japanse ambassadeur Chiune Sigihara. Curaçao was geen doel op zich maar het visum bood ze wel de mogelijkheid om door de Sovjet-Unie te reizen richting Japan.
Hoe minder mensen het weten, hoe beter, moet hij gedacht hebben
Zelf zweeg Zwartendijk altijd over zijn heldendaad. Ook tegen zijn kinderen, vertelden zijn zoon Rob en dochter Edith twee jaar geleden in een interview in het ED. De lijst met namen van Joden die hij geholpen had, heeft hij verbrand. ‘Hoe minder mensen het weten, hoe beter, moet hij gedacht hebben. Toen een Amerikaanse krant er in de jaren zestig over schreef, wuifde hij het weg.’ In 1964 werd de geboren Rotterdammer wel uitgenodigd op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook tot zijn eigen verbazing kreeg hij daar geen erkenning maar een reprimande. Zwartendijk had de visa volgens het ministerie in strijd met de consulaire richtlijnen verstrekt en een koninklijke onderscheiding kon hij daarom vergeten.
De lijst kwam een dag te laat
Schrijnend is ook dat Zwartendijk zelf nooit te weten is gekomen hoeveel mensen hij daadwerkelijk gered heeft. Pas in de jaren zeventig wordt er in Israel onderzoek gedaan en daaruit komt een lijst met 2132 namen van Joodse vluchtelingen die gered zijn met de visa. Een brief hierover ontvangt de familie Zwartendijk op 15 september 1976. Jan Zwartendijk is een dag eerder overleden.
In de jaren die volgen, groeit alsnog de erkenning voor Zwartendijk. In 1997 krijgt hij postuum de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding en in Rotterdam krijgt hij dat jaar ook een monument. In 2018 wordt nog een monument onthuld in Kaunas, tegenover zijn oude kantoor waar tegenwoordig een boekwinkel zit. Een paar maanden later komt het ministerie, in het bijzijn van de koning met excuses aan de familie en nu is er dus ook een monument in Eindhoven. De stad van Philips waar Zwartendijk na zijn vertrek uit Litouwen ook jaren woonde.
Wapperend boekwerk
Het monument, een lichtsculptuur van kunstenaar Titia Ex, was aanvankelijk voor Kaunas bedoeld maar daar werd uiteindelijk toch gekozen voor een werk van Giny Vos. Nu heeft het dus in Eindhoven alsnog een plek gekregen. Loom Light geeft de suggestie van een wapperend boekwerk waarin je nooit uitgebladerd raakt en telkens nieuwe inzichten vindt. Overdag weerspiegelt het monument het zonlicht, ’s avonds ontstaat een spel van lichtjes verwijzend naar de Chanoeka. Het is een eerbetoon aan Jan Zwartendijk maar ook aan de talloze onzichtbaren, die zich hebben ingezet om levens te redden.
De plek aan het Kanaal is overigens niet de definitieve bestemming van het kunstwerk. De bedoeling is dat het in het tweede kwartaal verplaatst wordt naar het nog aan te leggen Victoriapark achter het voormalige Philips Lighting in de binnenstad. Op die plek zal het kunstwerk ook interactief reageren op toelopende bezoekers. Hiermee geeft de kunstenaar aan hoe belangrijk de handelende rol van elk individu, hoe klein ook, is in het richting geven aan de toekomst.
Rob Zwartendijk vertelde vorig jaar al blij te zijn met het monument. Een eerbetoon aan zijn heldendaad en de bijzondere band die zijn vader met Philips en dus Eindhoven had.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hiphop is ongelooflijk hot - al jaren: ‘Die onbezonnenheid, heerlijk toch?’
De vijf best beluisterde artiesten op Spotify in 2020? Allemaal Nederlandse rappers. Liedjes van Snelle, Boef, Frenna, Lil’ Kleine en Josylvio werden vorig jaar miljoenen keren gestreamd. De statistieken van streamingsdienst Spotify zijn niet verrassend: het genre hiphop – en de Nederlandse equivalent: nederhop -zit ongelooflijk in de lift. Al jaren. -
Mauro Júnior redt PSV met gouden invalbeurt bij hekkensluiter FC Emmen
PSV had het dinsdagavond opnieuw lastig tegen FC Emmen, maar won uiteindelijk wel. Het was invaller Mauro Júnior die zijn ploeg met een doelpunt en een assist in de slotfase naar een 0-2 overwinning dirigeerde. -
Schmidt ziet PSV in een Drentse hotelkamer winnen aan de hand van Kornetka en Wolf
Trainer Roger Schmidt zag PSV dinsdagavond in een Drentse hotelkamer winnen in Emmen. Makkelijk ging het niet en de punten werden laat op het droge getrokken, maar uiteindelijk was de 0-2 voldoende om in het spoor van Ajax te blijven en weer even voorbij Vitesse te steken. -
PREMIUM
Rechtbank houdt relschoppers in voorarrest; OM blokkeert bankrekeningen
DEN BOSCH Zes zondag opgepakte relschoppers blijven voorlopig vastzitten in voorarrest. Drie er van zijn minderjarig. Ze komen uit Eindhoven, Helmond en Heeze. Volgende week vrijdag komen de eersten voor de (snel-)rechter. -
Koning prijst 'Nederlandse Schindler' in het geheim
Koning Willem-Alexander heeft dit jaar in het geheim zijn grote bewondering uitgesproken voor de Nederlandse jodenredder Jan Zwartendijk. Dat onthult minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) in antwoord op Kamervragen van D66-lid Sjoerd Sjoerdsma.
-
Hart van Licht voor de zorg: ‘Deze boost hebben ze superhard nodig’
EINDHOVEN - Honderden brandende waxinelichtjes voor de hoofdingang van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven woensdagavond. Een Hart van Licht om al het zorgpersoneel in Eindhoven in het licht te zetten. Een initiatief van Dianne de Laat van de Stichting Ik Wil. -
PREMIUMVIDEO
De truc van mr. Philips redde duizenden Joden
EINDHOVEN - Het heldenverhaal van Oskar Schindler is dankzij Steven Spielbergs Schindler's List alom bekend. Wat onbekender, maar minstens zo indrukwekkend is het verhaal van Jan Zwartendijk. -
Zes middelbare scholen willen 'onder de motorkap’ gaan samenwerken
EINDHOVEN/HELMOND - Zes middelbare scholen in de regio gaan een bestuurlijke fusie onderzoeken. Wat gaan leerlingen en docenten ervan merken als die doorgaat?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven