Volledig scherm
De Skaeve Huse, aan de rand van de wijk Genderbeemd in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

Na twee jaar nog niet alle Skaeve Huse in Eindhoven bewoond

EINDHOVEN - Van de twaalf Skaeve Huse aan de Croy in Eindhoven staan er, twee jaar na de ingebruikname, nog altijd drie leeg.  

In februari 2017 nam de eerste bewoner zijn intrek in één van de twaalf huisjes in stadsdeel Gestel. De woningen zijn bedoeld voor probleemhuurders die elders in de stad overlast veroorzaakten. Twee jaar na dato staan er nog steeds drie van de twaalf Skaeve Huse leeg. Onder de doelgroep lijkt de animo voor verhuizingen naar de kleine woningen aan Croy pal aan de snelweg niet groot. Vorig jaar stonden er zelfs vijf van de twaalf leeg.

Woningcorporatie Sint Trudo zegt echter geen haast te maken met de verhuur. ,,Het is nooit een doel op zich geweest om alle Skaeve Huse zo snel mogelijk vol te krijgen. Het doel is om te komen tot zorgvuldige plaatsing van bewoners waarvoor het project bedoeld is, namelijk mensen die teveel overlast veroorzaken in reguliere Eindhovense buurten en nergens anders terechtkunnen.”  

Geen klachten

Toen de gemeenteraad vier jaar geleden het groene licht gaf aan de komst van de Skaeve Huse, stuitte dat op de nodige kritiek. Omwonenden en bedrijven vreesden voor overlast. Die angst blijkt niet te zijn uitgekomen: zowel bij de gemeente als bij Trudo zijn geen klachten bekend. Volgens de gemeente is dat het gevolg van het strenge selectiebeleid voor de woningen. Ook houden twee beheerders op het terrein een oogje in het zeil en zijn er regelmatig politiecontroles.

Een van de bezwaarmakende bedrijven destijds was Vacansoleil, dat tegenover de Skaeve Huse is gevestigd. Ook volgens directeur Bart van der Linden zijn er tot op heden geen negatieve ervaringen met de bewoners. Toch laat hij zijn plannen voor een nieuw hoofdkantoor, recht tegenover de Skaeve Huse, nog wat langer op de plank liggen, volgens Van er Linden ‘om af te wachten wat de uiteindelijke impact van Skaeve Huse is’.

Quote

Ze zeggen vriende­lijk goedendag en maken soms een praatje

Wil de Vries , Buurtbeheer Genderbeemd

Ook de ervaringen van de omwonenden met de ‘nieuwe buren’ zijn niet negatief. Wil de Vries van de Stichting Buurtbeheer Genderbeemd: ,,We horen geen enkele wanklank. Van tevoren was er de nodige commotie, maar dat kwam vooral voort uit onbekendheid. Je ziet de bewoners wel eens lopen door de wijk, maar ze geven geen overlast. Ze zeggen vriendelijk goedendag en maken soms een praatje. Het valt dus allemaal reuze mee.” 

‘Weinig ruimte’

Bewoner van het eerste uur Eddy Thiel zou het liefst verkassen naar een reguliere huurwoning, zegt hij. ,,Ik wil hier niet altijd blijven wonen. Dat wil niemand hier.” Wat er aan de huisjes en de plek mankeert? Thiel: ,,Je hebt hier heel weinig ruimte om jezelf te kunnen wezen. Ik rijd brommer en heb een paar aanhangers en andere spullen buiten staan. Daar wordt een beetje spastisch over gedaan; regelmatig krijg ik te horen dat ik het moet opruimen. Nee, het liefst zou ik in een gewoon huis mijn intrek nemen. Maar ja, ik sta op die zwarte lijst.” 

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven