Volledig scherm
Een stembureau. © DG

Nauwelijks screening stemmentellers in regio

EINDHOVEN/HELMOND - Verreweg de meeste gemeenten in deze regio vinden een uitgebreide screening van hun 'stemmentellers' niet nodig, ook al omdat vaak met 'bekende mensen' wordt gewerkt. Oirschot is een van de weinige plaatsen die nieuwe tellers om een Verklaring Omtrent Gedrag vraagt.

Weinig gemeenten in Zuidoost-Brabant screenen hun 'stemmentellers' bij de verkiezingen. Desondanks zeggen veel gemeenten dat de kans op fraude bij het tellen van de stemmen klein is, ook al omdat vaak gewerkt wordt met mensen die bekend zijn van vorige verkiezingen.

Lijsten
De meeste gemeenten in deze regio hebben lijsten van vrijwilligers waaruit geput wordt. Ook wordt een beroep gedaan op sport- en andere verenigingen. Over voldoende animo om na het sluiten van de stemlokalen mee te helpen bij het tellen van de stembiljetten hebben gemeenten over het algemeen niet te klagen. Een oproepje in het huis-aan-huisblad en op social media leverde Laarbeek bijvoorbeeld in korte tijd 44 aanmeldingen op.

Een en ander blijkt uit een vragenrondje van het ED langs de 22 gemeenten in de regio. Met uitzondering van Oirschot is er tot op heden geen andere plaats bekend, waar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gevraagd van de kandidaat-stemmenteller. Maar het is ook de vraag of dat document een waterdichte garantie biedt. Of, zoals een woordvoerder van de gemeente Deurne opmerkt: ,,Een VOG brengt enkel de geregistreerde strafbare feiten van een persoon in het verleden in beeld. Het zegt niets over iemands handelen nu of in de toekomst."

Stembureauleden
In Helmond houden door het college benoemde stembureauleden een oogje in het zeil. De gemeente werkt met professionals én vrijwilligers. Samen met de tellers en onder het toeziend oog van de procesbegeleider en de voorzitter van het stembureau -beiden ambtenaren- worden de stemmen geteld.

Een vergelijkbare procedure volgt de gemeente Deurne. ,,Er zijn meerdere checks en controles ingebouwd. De voorzitter van het stembureau controleert of alles loopt volgens de juiste procedure en maakt hier proces verbaal van op. Hiermee volgen we een zorgvuldige procedure, conform de instructies van het ministerie van BZK, en wordt het wel heel erg lastig gemaakt voor iemand die verkeerde bedoelingen zou hebben."

In Eindhoven zijn stembureauleden verplicht om eerst een digitale training te volgen en een toets te maken. ,,Daarna volgt eventuele plaatsing op een stembureau", aldus een woordvoerder.

Oproepje
In kleinere gemeenten, zoals Someren, is het vaak 'ons kent ons'. Een oproepje bij verenigingen is voldoende om mensen enthousiast te maken een avondje te komen tellen. ,,Over het algemeen zijn de personen die zich aanmelden bekend in de organisatie."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven