Volledig scherm
© Thinkstock

Nederland moet minder vlees eten: laten we speklapje voortaan liggen?

PollEINDHOVEN - Niet iedereen wil zijn heerlijke speklapje opgeven. Maar we denken met zijn allen steeds meer na over wat we eten.

Peter van Kessel zag enkele jaren geleden de aflevering van ‘Lubach op Zondag’, waarin presentator Arjen Lubach inzoomde om de effecten van de veeteelt op het klimaat. ,,Dat zet je dan toch aan het denken”, zegt de Eindhovenaar als hij zojuist boodschappen heeft gedaan bij de AH aan de Strijpsestraat. ,,Je leest en hoort er steeds meer over, dus je wordt er vanzelf bewuster door. Ik eet steeds minder vlees.”

Dat is precies wat alle Nederlanders zouden moeten doen. Althans, zo luidt het advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een rapport aan de regering. Een verandering van eetpatroon door consumenten en een drastische inkrimping van de veestapel zijn volgens Rli noodzakelijk om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Duurzamer

Minder vlees en zuivel, meer groente, fruit, peulvruchten en vegetarische producten. Gezonder en duurzamer dus, maar toch reageert niet iedereen even enthousiast bij een korte rondgang bij de supermarkten in het Eindhovense stadsdeel Strijp. ,,Ik ben een échte vleeseter”, glimlacht een meneer in het voorbijgaan. ,,Bij warm eten hoort voor mij een stukje vlees. Als je alles moet geloven, kun je bijna niets meer eten. Gezien de discussie zal in de toekomst heus minder vlees worden gegeten, maar ik zal mijn lekkere speklapje niet snel laten liggen.”

Toch valt op dat steeds meer mensen nadenken over wat ze eten. Zoals Jeannette Wagelaar uit Veldhoven. ,,Ik kies zelf vaker voor vegetarisch, maar vooral omdat ik het lekkerder vind. Mijn man is wat fanatieker. Hij kijkt echt naar de effecten op het klimaat. We hebben thuis ook zonnepanelen.”

Belastend

Wat haar betreft mag het vlees wat duurder worden. ,,Ik zou het een goede zaak vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor vlees, maar bijvoorbeeld ook voor vliegreizen. Ook zeer belastend voor het milieu. Dat je voor twintig euro naar Barcelona vliegt, zou eigenlijk niet moeten kunnen.”

Frank Rijnders betwijfelt over de ‘vleestaks’ zal helpen. ,,Je ziet het bij sigaretten. De verstokte roker blijft toch lekker zijn pakjes kopen”, vertelt de Eindhovenaar. Hij let zelf op hoeveel vlees hij eet. ,,Niet vaak, in ieder geval minder dan vroeger. Maar ga ik mensen bij de slager aanspreken op het kopen van vlees? Nee, dat doe ik niet. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid.”

poll

Ik eet minder vlees als het duurder wordt

  • Eens (29%)
  • Oneens (71%)
4145 stemmen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven