Volledig scherm
PREMIUM
Een fragment uit Panorama Nederland. © Panorama Nederland

Nederland van de toekomst in Brabants provinciehuis: ‘Rijk zou meer visie moeten tonen’

DEN BOSCH - De Rijksoverheid zou veel duidelijker moeten maken waar ze nu eigenlijk heen wil met de grote opgaven waar de maatschappij voor staat. Dat benadrukte gedeputeerde Erik van Merrienboer (PvdA) gisteren bij de Brabantse presentatie van Panorama Nederland.

Dat acht meter lange doek in cirkelvorm geeft het Nederland van de toekomst weer. Te zien is een land met vrolijke groene steden, ruimte voor water, een vitaal platteland en een uitgekiende infrastructuur die dat alles verbindt. Onmiskenbaar Nederland, maar dan wel in een nieuw jasje. Het project komt uit de koker van het College van Rijksadviseurs, een belangrijk adviesorgaan voor het Rijk op het gebied van ruimtelijke ordening. Na de onthulling, twee maanden terug in Den Haag, is het Brabantse provinciehuis de eerste stop van een toer door Nederland. 

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven