Nemen feiten rondom stikstof een loopje met de waarheid?
AnalyseEINDHOVEN - Plotseling ligt het aan RIVM dat het voortbestaan van de Nederlandse landbouw op het spel staat. Maar nemen de wetenschappers van dit respectabele instituut echt een loopje met de feiten? Of doen de boeren dat?
Het past helemaal in een ontwikkeling die een paar jaar geleden al is vastgesteld door wetenschappers: als de feiten even niet uitkomen, dan wordt het waarheidsgehalte van die feiten steeds vaker in twijfel getrokken. Ook al zijn die feiten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van academici, onderzoek dat aan strenge regels en tal van vaak internationaal vastgestelde criteria voldoet. ‘Post-truth politics’ noemen wetenschappers die trend. Oftewel: politiek die aan de waarheid, aan de feiten voorbij gaat.
Jarenlang was het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, vrijwel onomstreden en stonden de resultaten van dit wetenschappelijk instituut te boek als hoogst betrouwbaar. Tot vorige week. Boze boeren beschuldigden het respectabel RIVM plots van corruptie, en veegden volledig de vloer aan met de onderzoeksmethoden van het instituut.
‘Statistische kwakzalverij’
De aanleiding voor deze plotselinge uitbarsting? Het besluit van het kabinet-Rutte dat de landbouw fors ingekrompen moet worden rondom kwetsbare natuurgebieden. De grote hoeveelheid stikstof die de landbouw - en - niet te vergeten - de automobilisten in Nederland dagelijks uitstoten, is funest voor die natuur.
Maar volgens de boeren deugen de meet- en rekenmethodes van het RIVM niet en zijn die vooral ideologisch ingegeven: het ene meetpunt zou te dicht bij een kippenstal staan en het andere weer naast een rioolput, bijvoorbeeld. Dat levert geen betrouwbaar cijfermateriaal op maar een vertekend beeld van de werkelijkheid. En dus deugt het besluit van het kabinet om het mes te zetten in de Nederlandse veestapel ook niet, zo luidt het boerenbetoog.
De boeren kregen daarin eind vorige week bijval van enkele Kamerfracties. Met name CDA bij monde van Kamerlid Jaco Geurts en Forum van Democratie stelden de werkwijze en methoden van het RIVM ter discussie, waarbij Forum-leider Thierry Baudet volgens het Financieele Dagblad zelfs sprak van ‘statistische kwakzalverij'. De Kamer gaat daarom binnenkort in debat over de gehanteerde meetmethoden.
Het is een beproefde methode die in ook twee andere maatschappelijk discussies zeer regelmatig de kop opsteekt. En wel in het debat over de opwarming van de aarde, en dat over vaccinaties.
Corrupte media
Om met het laatste te beginnen: hoewel het voor de meeste ouders vanzelfsprekend is dat ze hun kinderen laten vaccineren, doen er ook tal van hardnekkige theorieën de ronde waarin wordt gesteld dat vaccineren gezondheidsschade veroorzaakt. ‘Aannames en meningen’ noemt het ministerie voor Volksgezondheid die theorieën, die vooral dankzij internet en sociale media volop verspreid worden. Niettemin neem de scepsis ten opzichte van vaccins zienderogen toe.
En als het gaat om de opwarming van de aarde zegt de term 'klimaatontkenners’ eigenlijk al genoeg. Al het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van het steeds sneller oplopen van de temperatuur ten spijt, verwijzen bij voorbeeld de reeds eerder genoemde Baudet en natuurlijk niet te vergeten de Amerikaanse president Donald Trump al die rapporten naar het rijk der fabelen. Of zoals Trump het ooit eens verwoordde: klimaatopwarming is een door de Chinezen verzonnen complot, bedoeld om de Amerikaanse landbouw en industrie te ondermijnen.
Trump is sowieso de ongekroonde koning van de alternatieve feiten en de man die alles wat niet in zijn kraam te pas komt afdoet als 'fake news’ uit de koker van ‘corrupte’ media. Geen wonder dat hij het zo goed kan vinden met de huidige Britse premie Boris Johnson. In de aanloop naar het Brexit-referendum beweerde hij dat Engeland wekelijks 350 miljoen pond moest betalen aan de EU, iets wat later een volledig feitenvrije bewering bleek.
Geen wonder dat hun aanpak veelvuldig navolging vindt. Want ook al nemen zowel Trump als Johnson met de regelmaat van de klok een loopje met de waarheid en me feiten, ze komen er - tot op heden, tenminste - steeds mee weg.
Feitenvrije waarheden
Daarmee creëren ze een voedingsbodem waarin feitenvrije waarheden ook in Nederland steeds vaker de kop op steken. Wetenschappers krijgen het daardoor steeds moeilijker krijgen publiek van hun op onderzoek gebaseerd gelijk te overtuigen, en lopen steeds vaker het risico dat hun feiten weggezet worden als ook maar een mening.
Het RIVM heeft inmiddels al publiekelijk uitgebreid verantwoording afgelegd over de gehanteerde meet en - onderzoeksmethoden. Die zijn ‘robuust en wetenschappelijk’ onderbouwd, internationaal getoetst en zowel gebaseerd op veldwerk als computerberekeningen en kennen bovendien ook een foutmarge. En iedereen die meer wil weten, is welkom op de RIVM-burelen.
Een beter antwoord is niet mogelijk. Behalve als je ook daar niet in gelooft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe meten we eigenlijk hoeveel stikstof van boerderijen komt?
Minister Schouten van Landbouw wil dat er meer meetpunten in Nederland komen om de neerslag van stikstof te meten. Regeringspartijen CDA en VVD twijfelen aan het rekenmodel van het RIVM. Is die twijfel terecht? Hoe weten we eigenlijk hoeveel stikstof van boerderijen komt, en hoeveel van bijvoorbeeld vliegtuigen? -
STIKSTOFCRISIS
CDA heeft stikstoftwijfels: ‘Is rekenmodel RIVM wel juist?’
Regeringspartij CDA heeft twijfels over het RIVM-rekenmodel dat wordt gebruikt om te bepalen uit welke sectoren stikstof in Nederland afkomstig is. Op basis van dat model wil het kabinet de veestapel verkleinen en de maximumsnelheid op wegen verlagen. Het RIVM reageert verbaasd op de kritiek. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Dit is de radicale tak van het boerenprotest: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
Het boerenprotest neemt steeds fellere vormen aan. En aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’ -
Video
Protesterende boeren gaan woensdag in ochtendspits op pad: grote problemen verwacht
De protesterende boeren die woensdag het Binnenhof in Den Haag willen gaan bezetten, zullen vermoedelijk in de ochtendspits voor grote problemen op wegen in het hele land zorgen. Ze hebben afgesproken om 09.00 uur bij het RIVM in Bilthoven en rijden daarna door naar Den Haag. Er doen naar verwachting duizenden boeren mee.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Boeren hopen op een verdubbeling van het aantal trekkers bij tweede landelijke boerenprotest
Als het aan de Farmers Defence Force (FDF) ligt, dan doen er komende woensdag bij de tweede landelijke boerenprotest nog meer boeren mee dan bij het eerste protest op 1 oktober. FDF hoopt op een verdubbeling van het aantal trekkers op de snelwegen.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven