Nepkerkje aan de Oirschotsedijk, met op de voorgrond het afval dat krakers hebben achtergelaten.
Volledig scherm
Nepkerkje aan de Oirschotsedijk, met op de voorgrond het afval dat krakers hebben achtergelaten. © Rob Burg

'Nepkerkje' in Eindhoven wordt thuis voor vleermuizen en vogels

EINDHOVEN - Het nepkerkje aan de Oirschotsedijk - ooit onderdeel van een dorpje dat in de oorlog Duitse activiteiten moest verbergen voor bombardementen - wordt teruggegeven aan de natuur.  Alleen vleermuizen en vogels vinden er straks onderdak. 

De Nicolaas Clopper Stichting nam het kerkje over van de gemeente Eindhoven en deed onderzoek naar de mogelijkheid om het te gebruiken voor schapen die erom heen zouden grazen. Volgens voorzitter Lambert van Boxsel zou er dan een winterverblijf moeten komen en ook extra weiden voor de grazers. Totale kosten: 75 tot 100.000 euro en dan nog eens ruim 10.000 euro per jaar. En dat is veel te duur. Omdat daarom ook de betrokken schaapherder afhaakte, besloot de stichting  het terrein weer terug te geven aan de gemeente. De enige overgebleven optie is nu dat het kerkje dichtgetimmerd blijft en de natuur er vrij spel krijgt.

Wethouder Wilbert Seuren  heeft daarover een brief gestuurd aan de gemeenteraad. Voor één euro - dezelfde prijs die de stichting ervoor betaalde - gaat het nepkerkje nu weer terug naar de gemeente. Die geeft de organisatie ook nog een vergoeding voor de kosten. Het terrein was eerder in gebruik als kazerne Beatrixkamp en tot 2011 als asielzoekerscentrum Beatrixoord. Het was de Duitse Luftwaffe die het in 1942 bouwde, pal onder de aanvliegroute van het vliegveld. Daarom mag er ook niemand wonen, ook de krakers die er regelmatig verbleven niet. 

Het nepkerkje aan de Oirschotsedijk.
Volledig scherm
Het nepkerkje aan de Oirschotsedijk. © jurriaan balke
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven