Volledig scherm
PREMIUM
Een reconstructie van hoe het kasteel Eindhoven (1420-1676) er uit gezien kan hebben. De muur achter de toren rechtsonder stond op de huidige hoek Vestdijk-Ten Hagestraat. © Gemeente Eindhoven

Nepmuurtje aan Vestdijk op plek waar kasteel van Eindhoven ooit stond

EINDHOVEN - Een kasteel? In Eindhoven? Waar dan? Die opmerkingen horen ze vaak bij de afdeling Erfgoed van de gemeente en de archeologenvereniging. Daarom komt er nu een gemetselde herinnering op de plek waar dat bolwerk lag, op de hoek Vestdijk-Ten Hagestraat. 

De verbazing bij bezoekers én Eindhovenaren is vaak groot, als ambtenaar erfgoed Laura Bertels vertelt over het kasteel dat van 1420 tot 1676 waakte over het stadje aan de Dommel. Misschien is de gemeente er zelf wel debet aan dat er zo weinig bekend is over de geschiedenis. Want volgens Harrie van Helmond loopt Eindhoven op dat gebied wel heel erg achter bij andere steden. Al werkt de stad nu wel aan diverse projecten om die historie beter zichtbaar te maken, Van Helmond tekende als architect de herinnering aan het kasteel. In september als de Ten Hagestraat wordt heringericht - als onderdeel van het Vestdijk-project - moet de ‘folly’ of nepmuur gemetseld worden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven