Volledig scherm
Tinus Kanters met mede-organisatoren van het Living Lab op het Stratumseind in Eindhoven.

Netwerk van hypermoderne camera's op Stratumseind in Eindhoven gaat politie helpen

EINDHOVEN - Ongezien een klap uitdelen op Stratumseind in Eindhoven. Het is dankzij een netwerk van hypermoderne camera's en geluidsmeters bijna onmogelijk. De software die de beelden en geluiden analyseert is inmiddels zover ontwikkeld dat het agressie kan herkennen. Vanaf begin volgend jaar gaat het deze signalen ook automatisch doorgeven aan de politie die dan direct in actie kan komen. 

De proef is onderdeel van Living Lab. Een project dat de veiligheid en sfeer in de Eindhovense stapstraat moet verbeteren. Projectleider namens de gemeente is Tinus Kanters. In café de Oude Rechtbank heeft Kanters een controlekamer waar op schermen de camerabeelden te zien zijn. Ook metingen van geluid en bewegingen in de stapstraat worden er uitgelezen. 

Ter illustratie laat hij de beelden zien van een vechtpartij. Terwijl om de hoek zes man politie surveilleren, gaat het mis op straat. Een paar bezoekers krijgen ruzie en een man deelt een klap uit. De agenten zien het niet maar de camera's registreren wel een gewelddadige situatie. Kanters: ,,Vanaf komend jaar wordt dit signaal dus doorgegeven aan de politie. Nu duurde het een halve minuut voor iemand de politie waarschuwde. Straks is dat binnen een seconde."

Steeds slimmer

In eerste instantie krijgen twee agenten van het horecateam in de straat een telefoon waarop via de meldkamer berichten binnenkomen. Via gps zien ze waar het misgaat in de straat. ,,En dan moeten ze gaan rennen", aldus Kanters. ,,In het begin zal het vaak om loos alarm gaan maar het is de bedoeling dat de software steeds slimmer wordt."

Bij het project zijn behalve de gemeente diverse bedrijven betrokken. De beelden van de camera's en de geluidsmetingen worden gekoppeld aan software die patronen herkent. ,,Rent een groep mensen dezelfde kant op, dan kan dat wijzen op een vechtpartij. Dat geldt ook voor geschreeuw of het geluid van brekend glas", vertelt Kanters.

Camera's

Nu worden de beelden van alle camera's nog bekeken in de meldkamer van de politie. ,,Twee agenten kunnen onmogelijk alles waarnemen wat er op de schermen te zien is", aldus Kanters. ,,De software gaat ze daar bij helpen. Idealiter heb je straks niemand meer nodig die de beelden rechtstreeks bekijkt. Zo ver zijn we nog niet." 

Op Stratumseind loopt momenteel ook een proef met bodycams voor de politie. Deze duurt tot maart 2018.

Living Lab

Het project Living Lab op Stratumseind begon in 2015. Het voornaamste doel was het verbeteren van de leefbaarheid in de straat. De stapstraat kwam vooral in het nieuws met geweldsincidenten. Dat moest anders, zo vonden de initiatiefnemers van het project.

In de straat hangen inmiddels zes slimme camera's en vier kastjes met 64 microfoons die nauwkeurig kunnen meten hoe hard het geluid is en waar het precies vandaan komt. In de straat werden ook 22 lantaarnpalen geplaatst met regelbare verlichting. Dit vanuit de gedachte dat ook de kleur en intensiteit van de verlichting invloed kan hebben op de sfeer.

Privacy

In de controlekamer van projectleider Tinus Kanters hangen diverse schermen. Camerabeelden, bewust vaag om de privacy van mensen te beschermen. Op een ander scherm zijn de mensen in de straat te zien als stipjes met een lijn in de richting waarvan ze lopen. Op weer een ander scherm zijn de metingen van het geluid zichtbaar. De software maakt onderscheid tussen cafémuziek en geschreeuw. Escaleert het ergens dan ontstaat er een rode vlek op het scherm. Het zijn de belangrijkste voorbeelden van wat er mogelijk is op Stratumseind. Ook het aantal bezoekers kan geteld worden. De camera's registreren zelfs of iemand te voet of per fiets door de straat beweegt.

Lees verder onder de foto:

Volledig scherm
Het Living Lab op Stratumseind werkt met slimme camera's. Rechts de camerabeelden. De personen in beeld worden links omgezet in stipjes met een lijn in welke richting ze bewegen. De camerabeelden zijn bewust vaag gemaakt ivm privacy. © nvt

Volgens Egbert Jaspers van software-ontwikkelaar Vinotion is het systeem zelflerend. ,,De laatste jaren zijn er enorme stappen gemaakt in de techniek. Inmiddels verslaat de software het menselijk oog als het gaat om het registreren en herkennen van bijvoorbeeld voorwerpen of geluiden. Dat doe je door duizenden samples in het systeem te zetten zodat de software deze herkent in de praktijk."

Volgens Kanters is er nog veel meer mogelijk in de toekomst. ,,Het mooiste zou zijn als je in kunt grijpen voordat het misgaat. Dat de software leert om dreigende situaties te herkennen en de politie nog voor de eerste klap ter plaatse is."

Verlichting

Dat de praktijk soms anders is dan de theorie blijkt volgens Kanters uit de proef met de verlichting. ,,Wij dachten dat de sfeer hiermee te beïnvloeden was maar in de praktijk valt dat tegen. In ieder geval is het nauwelijks te meten. Het aantal incidenten neemt af maar er komen ook minder bezoekers." Mislukt wil hij het lichtexperiment niet noemen. ,,Ook als je weet dat het niet te meten is, is dat kennis waar je iets aan hebt."

Nu licht niet lijkt te werken heeft Kanters met geuren nog wel een andere troef in handen. ,,In april starten we met een proef waarbij we op 36 plekken op Stratumseind een sinaasappelgeur gaan verspreiden. Een geur die rustgevend zou werken."

Privacy

Slimme camera's en geluidsmeters. Critici wijzen op de privacy die hierdoor mogelijk in het gedrang komt. Volgens Kanters is er in Eindhoven goed over nagedacht. ,,Alle gegevens die wij verzamelen zijn geanonimiseerd. In theorie zou de techniek nog veel meer kunnen. Gezichtsherkenning, om een voorbeeld te noemen. Dat doen we bewust niet."

Lees verder onder de foto:

Volledig scherm
Het Living Lab op Stratumseind werkt met slimme camera's. Op deze beelden is te zien dat de sensors automatisch agressief gedrag herkennen. De camerabeelden zijn bewust vaag gemaakt ivm privacy. © nvt

De discussie snapt Kanters wel. ,,En die moet ook nadrukkelijk gevoerd worden. Probleem is dat de ontwikkeling van technologie sneller gaat dan het aanpassen van de regels. Er komt in mei nieuwe wetgeving rond privacy maar die is nu eigenlijk al achterhaald."

Het project Living Lab in Eindhoven heeft volgens de projectleider inmiddels wereldwijd de aandacht getrokken. ,,Testen zoals hier in de praktijk zijn heel bijzonder. Het Stratumseind is door het compacte karakter ideaal om te testen of wat je in theorie bedenkt in de praktijk ook werkt."

Volledig scherm
Het Living Lab op Stratumseind werkt met slimme camera's en microfoons. Rechts de ivm privacy vage camerabeelden. Links (de rode vlek) registreren de microfoons geschreeuw van bezoekers van de straat. © nvt
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven