Volledig scherm
Hooligans (links) proberen bij de KOPZ-demonstratie op het Catharinaplein te komen maar worden tegengehouden door agenten. (archieffoto). © ANP

Niemand in Eindhoven echt blij met ‘dialoog’ Zwarte Piet

EINDHOVEN - Als de Eindhovense politiek iets wil doen aan het uiterlijk van Zwarte Piet bij de intocht, dan zullen partijen daar toch echt zelf het initiatief voor moeten nemen. 

Dat werd maandagavond in het Stadskantoor duidelijk bij de presentatie van de ‘dialoogsessies’  die burgemeester John Jorritsma deze zomer hield. Onlangs liet het intochtcomité van Eindhoven al weten dat de Pieten net zo bruin worden als vorig jaar. Het vindt dat met makeup, haardracht en kleding al genoeg wordt afgeweken van de ‘standaard Zwarte Piet'. Jorritsma benadrukte maandag dat dit een onderwerp is waar ‘de samenleving’ over gaat. 

De gemeenteraad had eind vorig jaar in een motie opdracht gegeven tot de dialoogsessies. Aanleiding was het feit dat hooligans Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstranten aanvielen. Bij de uitwerking heeft Jorritsma de focus laten verschuiven van het uiterlijk van de Piet naar het tegengaan van ‘polarisatie’.  ,,Zo doen jullie net alsof het gaat om gelijke partijen, Ajax en Feijenoord of zo. Wij strijden tegen onrecht”, merkte een bezoeker verontwaardigd op. ,,Wij zien Zwarte Piet als racisme, net als de VN en de kinderombudsman.” 

Ook D66 was teleurgesteld. ,,We wilden toch weten hoe we het Sinterklaasfeest in de toekomst vorm moeten geven? Dat stond in de motie van de raad. Daar hoor ik nou niks over”, zei raadslid Jorien Migchielsen. Dat laatste klopte, gaven de projectleider van de gemeente en het door de gemeente ingehuurde bureau Inside Polarisatie aan. De opkomst - met 50 deelnemers - was hen zelf tegengevallen. Tegelijkertijd antwoordden ze op vragen van PvdA en GroenLinks dat de sessies inderdaad niet openbaar waren geweest: om te voorkomen dat ze ‘gekaapt’ zouden worden door (te) felle tegen- of voorstanders van Zwarte Piet. ,,Jullie zeggen dat je polarisatie wil tegengaan. Maar ik ben gebeld door iemand die heel erg teleurgesteld is dat hij niet mee kon praten", zei Migchielsen, doelend op John van de Vorst van de actiegroep ‘Eindhoven handhaaft Zwarte Piet’.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen