Volledig scherm
De excursie bij de Eindhovense rioolwaterzuivering trok gisteren een kleine honderd belangstellenden. © FotoMeulenhof

Niet drugsafval, maar billendoekjes zijn de grote vijand bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Eindhoven

EINDHOVEN - Bijna honderd belangstellenden volgden gistermiddag tijdens een excursie op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Eindhoven de lange weg die het water aflegt en hoorden over de grootste vijand tijdens het reinigings- proces: billendoekjes.

,,Het is jammer dat er geen geurknop op de camera zit", grapt een man als zijn vrouw voor het perfecte kiekje met haar neus recht boven een bezinkingsbak hangt. Alleen gids Mario Verbeek heeft er geen last van: hij is sinds zijn werk als onderhoudsmedewerker immuun voor de alom aanwezige rioollucht.

Nu werkt Verbeek als voorraadcoördinator en geeft rondleidingen bij de rioolwaterzuiveringinstallatie aan de Van Oldenbarneveltlaan in Eindhoven, vooral aan scholieren en verenigingen. Soms krijgt hij ook individuele verzoeken van inwoners die benieuwd zijn wat ze precies doen. Vanwege de Week van Ons Water zijn zij vandaag uitgenodigd voor een excursie. Verbeek gidst ze door de vele stappen van het zuiveringsproces: van de grote roosters die het grove vuil scheiden tot de biologische beluchtingsbekkens en bezinkingsbakken. Ook de overgebleven afvalstoffen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zo wordt al het gefilterde zand gebruikt bij de wegenbouw.

Drugsafval

Een bezoeker is vooral benieuwd hoe er wordt omgegaan met lozingen van drugsafval. Geen gekke vraag. In mei meldde het televisieprogramma 'De kennis van nu' dat in deze regio gemiddeld één keer per week drugsafval rechtstreeks in het riool verdwijnt. Toch blijven volgens Waterschap De Dommel de gevolgen beperkt, door de omvang van de waterzuiveringsinstallatie. Er komt zoveel rioolwater doorheen dat het aanwezige drugsafval sterk wordt verdund. Waterschap De Dommel houdt deze waardes scherp in de gaten via 1200 meetpunten. ,,Wanneer die uitslaan, kunnen we een deel afsluiten of water wegpompen. Dat moest ooit bij de DAF-fabriek worden gedaan nadat daar diesel in het verkeerde putje terechtkwam."

De grootste vijand van een waterzuivering ligt gewoon in de winkel: billendoekjes en vochtig toiletpapier. Verbeek wijst naar de lange slierten die in de machine achterblijven en uiteindelijk voor storingen zorgen. ,,Ze lossen niet op zoals gewoon toiletpapier maar wikkelen zich om de ronddraaiende pompen, die zo vastlopen." Aan de reacties is te merken dat vrijwel niemand dit wist. Volgens Verbeek houdt de algemene kennis over hun werk sowieso niet over. Zo denkt Pien Bouwman (8) uit Boxtel dat het water na het 24 uur durende zuiveringsproces weer uit de kraan komt: de meest gemaakte vergissing volgens de gids. ,,Al ons water stroomt terug de Dommel in."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven