Volledig scherm
PREMIUM
Het pand Kleine Berg 9 en 9a in Eindhoven: een voorbeeld van een mooi pand dat onvoldoende beschermd is. De Henri van Abbestichting wil duidelijkere regels en meer handhavingscapaciteit om ongewenste verloedering tegen te gaan. © Michel Theeuwen

Niet meer geld voor aanpak verpaupering in Eindhoven

EINDHOVEN - Meer ambtenaren aanstellen die de bewuste verloedering van monumentale panden in Eindhoven tegengaan zit er niet in gezien de financiële situatie van de gemeente. Het plan van aanpak tegen de verpaupering kondigt vooral enkele onderzoeken aan.

De Henri van Abbestichting is blij dát er een plan ligt, maar is niet bepaald tevreden met de inhoud, zegt Jos Hüsken van de erfgoedwaakhond. ,,Dit is onvoldoende, want de aanpak van verloedering staat of valt met handhaving: wie zijn cultuurhistorisch waardevolle pand niet goed onderhoudt, moet aangeschreven worden. Maar dat moet gecontroleerd worden. Als er geen extra mensen aangesteld worden, dan vergeet het maar. Dan weten eigenaren dat er toch niets gebeurt als ze geen onderhoud plegen." Ook de stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven denkt er zo over.

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven