Volledig scherm
PREMIUM
Het pand Kleine Berg 9 en 9a in Eindhoven: een voorbeeld van een mooi pand dat onvoldoende beschermd is. De Henri van Abbestichting wil duidelijkere regels en meer handhavingscapaciteit om ongewenste verloedering tegen te gaan. © Michel Theeuwen

Niet meer geld voor aanpak verpaupering in Eindhoven

EINDHOVEN - Meer ambtenaren aanstellen die de bewuste verloedering van monumentale panden in Eindhoven tegengaan zit er niet in gezien de financiële situatie van de gemeente. Het plan van aanpak tegen de verpaupering kondigt vooral enkele onderzoeken aan.

De Henri van Abbestichting is blij dát er een plan ligt, maar is niet bepaald tevreden met de inhoud, zegt Jos Hüsken van de erfgoedwaakhond. ,,Dit is onvoldoende, want de aanpak van verloedering staat of valt met handhaving: wie zijn cultuurhistorisch waardevolle pand niet goed onderhoudt, moet aangeschreven worden. Maar dat moet gecontroleerd worden. Als er geen extra mensen aangesteld worden, dan vergeet het maar. Dan weten eigenaren dat er toch niets gebeurt als ze geen onderhoud plegen." Ook de stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven denkt er zo over.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven