Volledig scherm
De nieuwe toren bij de Bunker van de TU/e aan de J.F. Kennedylaan in Eindhoven. © Powerhouse Company

Nieuw leven voor Bunker in Eindhoven: wonen op plek oude AOR

EINDHOVEN - De nieuwe woontoren bij de Bunker van de TU/e aan de Kennedylaan in Eindhoven wordt 100 meter hoog. Het nieuwe gebouw komt ín de betonnen kolos te staan. 

Tot diep in de nacht werd er vroeger gefeest. Veel Eindhovenaren hebben dan ook goede herinneringen aan studentensoos AOR in de Bunker van de TU/e. Wie dat nostalgische gevoel wil cultiveren, kan zijn kans grijpen om op die plek te gaan wonen. In een koopwoning in de oude AOR, met het oude balkon als privé-buitenruimte. Dat blijkt uit het definitieve plan voor de Bunker, waarbij een flinke woontoren van 100 meter wordt toegevoegd. De bouw moet in juli 2018 beginnen, de oplevering is een kleine twee jaar later gepland. 

Sentimenten

Projectontwikkelaar Maarten van der Sluis kent de sentimenten maar al te goed: hij bracht als student in Eindhoven zelf veel tijd door in de Bunker. ,,En we merken het ook bij de reacties die we krijgen. De Bunker leeft in Eindhoven. Wij willen gehoor geven aan dit sentiment en het gebouw een tweede leven geven." Van der Sluis doet het woord namens Being Development dat voor het plan samenwerkt met mede-ontwikkelaar RED Company, belegger/verhuurder Vesteda en architectenbureau Powerhouse Company. Dat laatste bedrijf is ook betrokken bij de plannen voor het Stationsplein. 

Ambities

Anderhalf jaar lang is er met onder meer de TU/e, de buurt, de Van Abbestichting en de gemeente over het plan gesproken. ,,Iedereen was enthousiast over de ambities, zeker ook omdat de Bunker behouden kon blijven", vertelt Nanne de Ru van Powerhouse/RED. ,,Maar er waren twee vragen: hoe hoog mag de toren worden en mogen we een deel slopen om de nieuwbouw goed aan te laten sluiten?" Dat laatste gebeurt uiteindelijk wel. De nieuwbouw neemt in het midden een hap uit de Bunker, de rest blijft staan en wordt hergebruikt. Er is plaats voor 2500 vierkante meter kantoren (in de noord- en oostvleugel), een grand café (in de zuidvleugel, waar ooit SSRE en ESC zaten), en in de Bunker en de toren samen 210 woningen. 

De gemeente Eindhoven wilde qua hoogte niet verder gaan dan 85 meter, terwijl de ontwikkelaars 120 meter in gedachten hadden om de kosten voor het redden van de Bunker terug te verdienen. Uiteindelijk kwamen ze samen uit op 100 meter. ,,We hebben flink aan het plan moeten sleutelen om toch de gewenste kwaliteit te leveren, met een park rondom en bijvoorbeeld een afwerking in beige-grijs natuursteen van de toren", aldus De Ru. Het hoge gebouw is zo ontworpen dat de valwinden gebroken worden. Om dat aan te tonen, volgen nog testen in de nieuwe windtunnel van de TU/e. 

Tegen de zomer van volgend jaar start de verkoop van 83 appartementen tot 150 vierkante meter. Vesteda gaat 127 woningen (55 tot 90 vierkante meter) verhuren. Exacte prijzen zijn nog niet bekend. Het eerder aangekondigde hotel is van de baan; dat zou meer drukte voor de omwonenden met zich meebrengen. Onder de toren en het park - een ontwerp van DELVA Landscape Architects - komt een parkeergarage met ingang aan de Vincent van den Heuvellaan, ook een wens van omwonenden. 

Meer informatie: debunkereindhoven.nl

Volledig scherm
De nieuwe toren staat ín de Bunker van de TU/e. De karakteristieke vleugels, zoals hier rechtsvoor de zuidgevel, blijven staan. © Powerhouse Company
Volledig scherm
Maarten van der Sluis. © Bart van Dieken/Being Development
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven