Volledig scherm
File tussen Eindhoven en Helmond. © FotoMeulenhof

Nieuw onderzoek naar oplossing voor Eindhovense files

PollEINDHOVEN - Geen nieuwe wegen, wel een nieuw onderzoek naar manieren om het toenemend aantal files in Eindhoven te lijf te gaan. De Eindhovense politiek blijft worstelen met de dagelijkse stroom auto's in de stad.  

En weer komt er een nieuw onderzoek naar mogelijkheden om de files aan de noordoostkant van Eindhoven op te lossen. In dat onderzoek moet nu niet alleen gekeken worden naar de aanleg van ‘nieuw asfalt’, maar vooral naar andere mogelijkheden. 

Met die opdracht stuurt de Eindhovense gemeenteraad verkeerswethouder Monique List (VVD) op pad. Welke alternatieve mogelijkheden dat zijn om een einde te maken aan de dagelijkse files op de Kennedylaan, de rondweg, de Eisenhowerlaan en de wegen naar Helmond, Nuenen en naar Son en Breugel, dat blijft evenwel nog vaag. 

Poll

Optimaal openbaar vervoer is de beste manier om files terug te dringen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
3011 stemmen

Heel anders 

Smart mobility, meer snelfietspaden, beter openbaar vervoer en werken aan een mentaliteitsverandering, daar komt zo’n beetje op neer waar met name de PvdA en GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad op aandringen. ,,Denk niet alleen aan de auto, denk eens heel anders", vindt PvdA-raadslid Jan Hopstaken. 

GroenLinks wil wel dat ook gezocht wordt naar manieren om de doorstroming te verbeteren op de plekken waar de files staan. ,,Ongelijkvloerse kruisingen aanleggen en fly-overs bouwen is altijd nog beter dan nieuwe asfalt leggen”, zegt fractievoorzitter Rik Thijs van GroenLinks.  

Hopstaken en Thijs zeggen dat in een reactie op het meest recente onderzoek naar het oplossen van de verkeersproblemen in de noordoost-hoek van Eindhoven. Uit dat onderzoek blijkt dat die files te verhelpen zijn door een deel van de rondweg zesbaans te maken en ter hoogte van de Berenkuil en de Kennedylaan ongelijkvloerse kruisingen te maken. Maar die oplossing biedt slechts soelaas voor een paar jaar, vanaf 2030 loopt het toch weer vast. Bovendien kost uitvoering van die maatregelen vele tientallen miljoenen euro's. 

Kilometerheffing

,,Het probleem is niet de auto", vatte Thijs de kwestie in zijn ogen samen. ,,Het probleem is de mobiliteit en de bereikbaarheid. Het is ouderwets denken om steeds maar de bereikbaarheid door de auto te willen verbeteren. We moeten zoeken naar nieuwe andere manieren van mobiliteit. En niet alleen dat, misschien moeten we ook maar eens aan een regionale proef met kilometerheffing denken.” 

Daar krijgt Groen Links de handen echter niet voor op elkaar. Sowieso vinden PvdA en GroenLinks in dit dossier de coalitiepartners het CDA en - vooral - de VVD op hun weg. Die partijen beschouwen het fileprobleem wel als een autoprobleem, en wijzen op de economische schade die de file’s op termijn voor het succes van Brainport hebben. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven