Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nieuw onderzoek TU/e: zaagsel als motorolie

EINDHOVEN - Een consortium van onderzoekers geleid door de TU/e werkt aan een nieuw soort biobrandstof voor schepen. De Europese Unie subsidieert met 5 miljoen euro uit het Horizon2020-programma.

Vrachtvervoer gaat veelal over het water. Schepen gebruiken zware stookolie die grote hoeveelheden stoffen zoals zwavel en stikstof bevatten, wat leidt tot de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen. Het door de TU/e-gecoördineerde consortium Idealfuel probeert dit probleem aan te pakken door nieuwe, effectieve en goedkope methoden te ontwikkelen voor de productie van milieuvriendelijkere brandstof. 

Hernieuwbare scheepsbrandstoffen

Gewerkt wordt aan methoden om houtachtige materialen zoals zaagsel en houtsnippers om te zetten in hernieuwbare scheepsbrandstoffen. De bedoeling is om het in de natuur aanwezige stofje lignine - dat in bomen en planten zit - in een chemisch proces te winnen en om te zetten tot ruwe lignine olie. Die kan vervolgens puur of gemengd met andere fossiele brandstoffen gebruikt worden in de motoren van de scheepvaart. 

Idealfuel is op 1 mei van start gegaan en bevat elf deelnemers uit de landen Duitsland, Zwitserland, Spanje en Nederland dat ook het onderzoek coördineert.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven