Volledig scherm
Voor de locatie van het voormalige kerkje aan de Iepenlaan/Henriëttestraat in Eindhoven wordt een nieuw plan gemaakt door projectontwikkelaar Grip op Vastgoed. © Michel Theeuwen

Nieuw plan in de maak voor kerkje Iepenlaan Eindhoven

EINDHOVEN Het eerste plan voor de locatie van het voormalige kerkje van Prijt aan de Iepenlaan/Henriëttestraat is van de baan. Projectontwikkelaar Grip op Vastgoed werkt aan een nieuw ontwerp. 

Daarvoor is bureau Houben/Van Mierlo Architecten in de arm genomen. De eerste gesprekken met de gemeente Eindhoven en de Van Abbestichting verliepen positief. 

Dat zeggen betrokkenen bij de plannenmakerij. Martijn van Boven van Grip op Vastgoed uit Best wil nog niet veel kwijt. ,,Pas als we zekerheid hebben over medewerking van de gemeente wil ik er mee naar buiten treden. Nu wil ik daar niet op vooruitlopen." Van Boven kwam in beeld nog voordat het kerkje van onder andere de Vergadering van Gelovigen in oktober afbrandde. De laatste jaren stond het pandje leeg en viel ten prooi aan krakers en vandalen. De Bestenaar nam het over van de gebroeders Van Kessel die er geen heil meer in zagen plannen te maken voor die plek. In juli was al duidelijk dat het gebedshuisje uit 1927 niet meer te redden viel. Ook de Van Abbestichting had de moed opgegeven. 

Erfgoedwaakhond

Ruud van de Leur van de erfgoedwaakhond vertelt nu dat er net voor Kerstmis een gesprek is geweest over het schetsontwerp van Houben en Van Mierlo. Hij is voorzichtig positief over het plan om een woningblok in de vorm van een L te bouwen op de hoek Iepenlaan/Henriëttelaan. Het eerste plan van Grip op Vastgoed behelsde een appartementencomplex en een eengezinswoning met een glazen wand ter nagedachtenis aan de glasblazers voor wie Philipsdorp werd gebouwd. Dat is volgens Van de Leur van de baan. Hij pleit namens de Van Abbestichting toch voor een herinnering aan de beroepsgroep die zo belangrijk was voor Philips en Philipsdorp. ,,Verder wachten wij op meer duidelijkheid over de procedure en het plan."  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven