Volledig scherm
De openbare bibliotheek in de Witte Dame aan de Emmasingel in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Nieuw uitstel uitspraak in zaak bibliotheek Eindhoven

EINDHOVEN - De uitspraak in de zaak tussen de Bibliotheek Eindhoven en de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) is opnieuw uitgesteld. De Raad van State heeft nog eens zes weken nodig om een oordeel te vellen in deze kwestie. De RvS heeft dat aan beide instellingen laten weten. 

Het is inmiddels al zo'n vier maanden geleden dat de Haagse staatsraden de kwestie in behandeling hebben genomen. De zaak draait om de zogenoemde solidariteitskorting die SCE opgelegd heeft aan de grote culturele instelling in Eindhoven. Het geld dat die korting oplevert, wordt gebruikt om nieuwe culturele initiatieven in de stad mee te subsidiëren. 

Behalve om de bieb gaat het onder meer ook om het Muziekgebouw, het Parktheater en de Effenaar. Van betrokken instanties stapte alleen de Eindhovense bibliotheek naar de rechter. Volgens directeur Albert Kivits is de bibliotheek de afgelopen jaren al zoveel op het budget gekort, dat nog meer korten onterecht is. Bij de bieb gaat het om 1 miljoen euro in vier jaar tijd. 

Bij de behandeling van de zaak voor de Bossche bestuursrechter bleek dat de SCE juridisch helemaal niet bevoegd is namens de gemeente subsidies te verstrekken.  Daarom stapten beide partijen naar de Raad van State. ,,Blijkbaar is het een complexe zaak", reageert bibliotheek-directeur Kivits. ,,Maar zoals we in Brabant zeggen:  goed werk heeft tijd nodig. Maar dit maakt me wel nog benieuwder naar de uitspraak dan ik al was.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7817 stemmen