Volledig scherm
De openbare bibliotheek in de Witte Dame aan de Emmasingel in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Nieuw uitstel uitspraak in zaak bibliotheek Eindhoven

EINDHOVEN - De uitspraak in de zaak tussen de Bibliotheek Eindhoven en de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) is opnieuw uitgesteld. De Raad van State heeft nog eens zes weken nodig om een oordeel te vellen in deze kwestie. De RvS heeft dat aan beide instellingen laten weten. 

Het is inmiddels al zo'n vier maanden geleden dat de Haagse staatsraden de kwestie in behandeling hebben genomen. De zaak draait om de zogenoemde solidariteitskorting die SCE opgelegd heeft aan de grote culturele instelling in Eindhoven. Het geld dat die korting oplevert, wordt gebruikt om nieuwe culturele initiatieven in de stad mee te subsidiëren. 

Behalve om de bieb gaat het onder meer ook om het Muziekgebouw, het Parktheater en de Effenaar. Van betrokken instanties stapte alleen de Eindhovense bibliotheek naar de rechter. Volgens directeur Albert Kivits is de bibliotheek de afgelopen jaren al zoveel op het budget gekort, dat nog meer korten onterecht is. Bij de bieb gaat het om 1 miljoen euro in vier jaar tijd. 

Bij de behandeling van de zaak voor de Bossche bestuursrechter bleek dat de SCE juridisch helemaal niet bevoegd is namens de gemeente subsidies te verstrekken.  Daarom stapten beide partijen naar de Raad van State. ,,Blijkbaar is het een complexe zaak", reageert bibliotheek-directeur Kivits. ,,Maar zoals we in Brabant zeggen:  goed werk heeft tijd nodig. Maar dit maakt me wel nog benieuwder naar de uitspraak dan ik al was.”

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven