Volledig scherm
Vooraanzicht van de te bouwen moskee. © Architectenburo Frans Engels

Nieuwbouw Arrahmaanmoskee Eindhoven gaat in fases

Het kan nog een paar jaar duren voordat de nieuwe Arrahmaan-moskee  in Eindhoven helemaal afgebouwd is.

De nieuwbouw van de Arrahmaan-moskee aan de Visserstraat in Eindhoven is vorige maand van start gegaan zonder dat duidelijk is wanneer hij precies klaar zal zijn. Het benodigde totaalbedrag van drie miljoen euro is nog niet voorhanden, zegt imam Ahmed El-Ouazzani. Er ontbreekt nog een kleine miljoen euro. De moskee wordt gefinancierd uit giften van moslims uit het hele land. Imam El-Ouazzani heeft er vertrouwen in dat het benodigde bedrag via crowdfunding bijeen gebracht zal worden.  ,,We kunnen niet precies aangeven wanneer de moskee af zal zijn. Het is mogelijk dat de bouw een tijd stil komt te liggen, maar over ongeveer twee jaar zal het klaar zijn, denk ik."

Quote

Het is mogelijk dat de bouw een tijd stil komt te liggen, maar over ongeveer twee jaar zal het klaar zijn, denk ik.

Bouwondernemer Janssen Bouw uit Panningen is begonnen met de ruwbouw van de moskee en verwacht dat die in november opgeleverd kan worden. Het bestuur van de moskee heeft volgens bouwer Janssen besloten de rest van de moskee stap voor stap in eigen beheer af te maken.

De moskee heeft gekozen voor een soberder uitvoering dan aanvankelijk gepland, zonder ondergrondse parkeergarage. Die zou te duur worden. In plaats daarvan komt er een parkeerterrein op de plaats van de huidige moskee, voor 26 wagens. Met het soberder plan bespaart het moskeebestuur ongeveer 1,2 miljoen euro. 

De nieuwbouw is nodig omdat meer moslims, vooral van Marokkaanse komaf, de moskee bezoeken. Dat komt volgens imam El-Ouazzani onder eer doordat er veel Marokkaanse kinderen geboren worden in Eindhoven. De huidige moskee biedt plaats aan ongeveer driehonderd mensen, de nieuwe heeft ruimte voor meer dan vierhonderd moslims.

Wasruimte

De nieuwe moskee komt schuin tegenover de huidige. Hij krijgt twee verdiepingen. Op de begane grond komen leslokalen, kantoorruimtes, een winkel voor leden, een kantoor voor het bestuur en een wasruimte voor overledenen. Op de eerste verdieping zijn een gebeds- en ontmoetingsruimte voor mannen gepland, plus een kantoor voor de imam.

Op de tweede verdieping komen een gebeds- en ontmoetingsruimte voor vrouwen. Daar is ook voorzien in een kinderopvang. Beide verdiepingen worden uitgerust met een keuken. 

Volledig scherm
De achterkant van de moskee. © Architectenburo Frans Engels
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven