Volledig scherm
Paul Minnaert (links), Koj Koning (loopt net weg) en Han Neve (rechts) onthullen de naam Havenhof van het bouwproject tussen de Vestdijk en de Havenstraat © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Nieuwbouw Ferrarigarage Eindhoven gaat Havenhof heten

EINDHOVEN - Het nieuwbouwplan voor de oude Ferrarigarage tussen de Vestdijk en de Havenstraat krijgt de naam Havenhof. Het idee van buurman Paul Minnaert is woensdagmiddag onthuld als officiële start van de bouw.

Districtsmanager Koj Koning van woningcorporatie Woonbedrijf - dat de 38 woningen en 56 studentenappartementen laat bouwen - onthulde de naam samen met Minnaert en een andere betrokken buurtbewoner, Han Neve. Minnaert zei in een reactie dat hij blij is dat er na 10 jaar praten eindelijk iets gebeurt met het terrein. "Het is wel jammer dat er een gat overblijft aan de Havenstraat waar niets mee gebeurt. De gemeente wilde daarvoor de hoofdprijs hebben, hebben wij gehoord, en dus kon Woonbedrijf er niet bouwen. Misschien dat je er 5 kavels uit kunt geven, maar het was natuurlijk makkelijker geweest om het in een keer mee te nemen.

Invulling
Zijn partner Guusje van Loosdregt hoopt dat het terrein in ieder geval zo ingericht wordt dat de stappers die er hun auto's parkeren voordat ze naar Stratumseind gaan, er geen rare dingen kunnen doen. Volgens een woordvoerster van de gemeente Eindhoven wordt er nu gewerkt aan het zoeken van een goede invulling. "Voorlopig zijn we in ieder geval blij dat het terrein afgesloten is zodat er minder overlast is."

Buurtbewoner Han Neve zei tevreden te zijn over de manier waarop Woonbedrijf de buurt betrokken heeft bij de bouw. "Ik denk dat we wel onze invloed hebben gehad. Mede daarom is het zo'n fantastisch plan geworden." Het zou volgens hem een voorbeeld kunnen zijn voor projectontwikkelaar CRA die aan de overkant van de Havenstraat het plan Dok40 ontwikkelt, op de plek van het het oude tapijtcentrum aan de Kanaaldijk-Zuid. "Die zou ons er ook meer bij kunnen betrekken. Nu praten we maar minimaal mee." Dat plan komt er ook aan. CRA en gemeente lijken overeenstemming te hebben bereikt over de bouw van de woningen en appartementen.

Betrokkenheid
Bouwbedrijf Laudy gaat de betrokkenheid van de buren verderzetten, zeiden vertegenwoordigers van het bedrijf. Zo probeert de aannemer zo helder mogelijk te communiceren over werkzaamheden, zeker als die overlast veroorzaken. De oplevering van de bouw is over een jaar gepland.

De 38 huurwoningen komen in een u-vorm aan de Havenstraat te staan. Onder de huizen zijn parkeerplaatsen en bergingen, tussen de woningen komt een groene ruimte. De studentenappartementen voor Vestide, een onderdeel van Woonbedrijf, komen aan de Vestdijk. Het gaat om 41 zelfstandige studio's en 3 keer 5 kamers in groepswoningen. Daarvoor moet die wel naar een 30-kilometerzone teruggebracht worden. Zo kan de geluidsoverlast beperkt worden. Dat gebeurt bij de komende herinrichting van de straat.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven