Volledig scherm
Jannie Visscher. © Rene Manders

Nieuwbouw Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven weer stap dichterbij

EINDHOVEN - Succesvol overleg tussen de Eindhovense wethouder Jannie Visscher en het Lorentz Casimir Lyceum. De impasse rond de nieuwbouwplannen is nu doorbroken. Voor 2025 staat er een nieuw schoolgebouw.  

Eerst kon het niet. En nu toch weer wel. Het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven stemt in met de voorwaarden die de gemeente gesteld heeft aan voorfinanciering  van nieuwbouw van deze school. 

Dat heeft de Eindhovense wethouder Jannie Visscher (SP) van onderwijs donderdag bekendgemaakt.  Het resultaat daarvan is dat de door de school gewenste nieuwbouw aan de Celebeslaan sneller kan worden uitgevoerd dan was gepland: niet pas na 2025 maar al eerder.

Huisvestingsplan

Aanvankelijk leek het erop dat de school en de gemeente het niet met elkaar eens konden worden over de toekomstplannen. In het zogenoemde integrale onderwijshuisvestingsplan van de gemeente was nieuwbouw voor het Lorentz pas voorzien na 2025. Voor die tijd wilde het college van B en W het verouderde gebouw wel nog opknappen, voor een bedrag van 2,6 miljoen euro.  

Het verzoek van de school om de nieuwbouw naar voren te halen, wees wethouder Visscher echter af: daar was geen geld voor. De enige mogelijkheid om eerder nieuwbouw te plegen was als de school het ontbrekende bedrag - 6,6 miljoen euro - zou voorfinancieren.

Op haar beurt wees rector Jessica Baart dat voorstel af omdat het in strijd zou zijn met de regels. Bovendien investeerde de middelbare school 'liever in personeel en kleinere klassen dan in het gebouw", aldus de rector eerder dit jaar. Visscher wees erop dat OMO en het Van Maerlant wel met een vergelijkbaar voorstel kon instemmen.   

Op aandringen van de gemeenteraad zijn Visscher en Baart echter weer bij elkaar aan tafel geschoven voor nieuw overleg, en dit heeft alsnog geleid tot overeenstemming. De komende tijd worden de plannen voor nieuwbouw aan  de Celebeslaan door beide partijen nader uitgewerkt. 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van het ED en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Lees meer

In samenwerking met indebuurt Eindhoven