Volledig scherm
De nieuwe en oude buurthelden van Oud Woensel, samen met de begeleiders . © DCI Media

Nieuwe buurthelden gaan weer aan de slag en helpen de politie in Eindhoven

EINDHOVEN - Deze week tekenden nieuwe buurthelden een contract met Dynamo Jeugdwerk en burgemeester Jorritsma. Deze kinderen krijgen een opleiding en gaan de politie helpen.

Cassidy (11) en Irazgül (13) kijken met plezier terug op hun tijd als buurtheld in hun eigen buurt Oud-Woensel. Het afgelopen halfjaar hebben ze de politie geholpen. ,,Het leukste vond ik als we mensen een waarschuwing mochten geven, omdat ze te hard hadden gereden, geen gordel droegen of geen rijbewijs bij zich hadden", vertelt Cassidy. En wat was het moeilijkste? ,,De Rots en Water training", vindt Irazgul. ,,Daar moesten we ons openstellen voor anderen. Dat was spannend. In het begin stonden jongens en meisjes apart, later juist door elkaar. Dus het was moeilijk, maar we hebben er wel van geleerd." Zoals wanneer ze kunnen optreden of beter anderen konden waarschuwen.

Contract

Deze week tekenden honderdtwintig nieuwe buurthelden een contract met Dynamo Jeugdwerk én burgemeester John Jorritsma. Ze gaan in alle stadsdelen aan de slag. Tegelijk nam de vorige lichting afscheid. De nieuwelingen, allemaal leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisschool, gaan een intensieve tijd tegemoet. Tot eind juni gaan ze elke week aan de slag. Ze krijgen een opleiding met EHBO, zelfverdediging en leren samenwerken en gaan met jeugdagenten op pad in hun eigen buurt.

Angel Alvarez is een van de jeugdagenten. In haar politie-uniform vertelt ze dat buurthelden haar werk ook leuker hebben gemaakt. Ze verzorgt veel van de sportlessen, zoals judo en bootcamp. ,,Wij doen dit omdat het fijn is als we de afstand met kinderen kunnen verkleinen. Zo leren ze dat wij aanspreekbaar zijn. Een van de kinderen vroeg ons of er een zebrapad kan komen op hun route naar school. Wij kunnen dat niet regelen, maar wel doorgeven aan de gemeente. En via de kinderen komen we ook in contact met hun ouders. Zo kunnen we drempels wegnemen."

Dynamo Jeugdwerk vraagt basisscholen in de wijk een selectie te maken van kinderen die in aanmerking komen om als buurtheld aan de slag te gaan en er het meest baat bij hebben. ,,Allemaal moeten ze een motivatiebrief schrijven", zegt jeugdwerker Selin Demirciyan, die het afgelopen halfjaar in Oud-Woensel de buurthelden heeft begeleid. ,,Ze zijn de ogen en oren van de wijk en leren dat ze zelf initiatief kunnen nemen. Bijvoorbeeld om bij hun speelveldje de rommel op te ruimen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven