Volledig scherm
© ED

Nieuwe cultuurplek in Eindhoven aan de Kleine Berg

EINDHOVEN - Een nieuwe cultuurplek in Eindhoven. Dat moet de 'samenwerkplaats' DIT is Eindhoven worden op de plek waar tot voor kort de popup-store You are Here was gevestigd.

Die locatie aan de Kleine Berg wordt de komende weken gereed gemaakt als permanente DIT-plek. DIT staat voor Do It Together en is een organisatie met cultureel ondernemer Siem Nozza als een van de drijvende krachten. DIT hield eerder evenementen op Strijp S en op het Stationsplein, en krijgt nu dus een vaste plek in de stad.

Frisse blik
Op de Kleine Berg krijgen zijn ideeën voor een meer energiek en meer cultureel Eindhoven vaste bodem. "We vinden dat het tijd is om een plek te hebben waar we de energie van de stad kunnen reflecteren en kritisch kunnen zijn naar wat er is in de stad gebeurt. En dat gaan we doen met met ‘unusual suspects’. Te vaak worden in Eindhoven nu dingen door steeds dezelfde mensen opgezet en besproken, dat wil ik graag doorbreken door nieuwe mensen eens los te laten op cultuur. Mensen, die een frisse kijk hebben op zaken, die hart hebben voor Eindhoven, maar ook een duidelijke mening hebben."

Samenwerking
DIT gaat samenwerken met onder anderen ontwerpers Tessa Koot en Victoria Ledig, kunstenaar Erik Vermeulen, het kledingmerk Red Bastard, grafisch ontwerpbureau Scherpontwerp en Mohr Music Management. De exposities, debatten, modeshows en uitvoeringen vinden plaats op de begane grond van het pand, op de eerste verdieping worden de bureautjes van de creatieven gevestigd.

De culturele organisatie gaat ook een krantje uitgeven, aldus Nozza: "Ook dat wordt gedaan volgens het principe van DIT: iedereen die iets zinvols te melden heeft en een bijdrage kan leveren aan de cultuur in de stad, is welkom om mee te werken aan de uitgave."

DIT gaat in ook aan de slag met het nachtleven in Eindhoven. Nozza: "Of beter: aan het gebrek daaraan. Want we kunnen wel vaststellen dat er een en ander kan verbeteren. Er wordt door de organisatoren niet voldoende samengewerkt, denk ik en er zijn sowieso te weinig tijdelijke plekken, waar je goede dingen kunt doen. Daar gaan we als DIT mee aan de slag. Heel snel al willen we met een aantal betrokkenen rond de tafel."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven