Zo komt het nieuwe Cure-kantoor in Eindhoven-Acht er uit te zien.
Volledig scherm
Zo komt het nieuwe Cure-kantoor in Eindhoven-Acht er uit te zien. © Cure

Nieuwe Eindhovense milieustraat in 2020 klaar

EINDHOVEN - De milieustraat van de Eindhovense afvalinzamelaar Cure verhuist begin 2020 naar Acht. Het plan daarvoor is nu klaar. 

De verhuizing van de Eindhovense milieustraat aan de Gabriel Metsulaan begint nu eindelijk in zicht te komen. Het verhuizingsplan ligt er al langer. Maar nu is duidelijk dat de nieuwe Eindhovense milieustraat in Acht begin 2020 in gebruik zal worden genomen. 

Het ontwerp voor de nieuwe milieustraat - inclusief een nieuw hoofdkantoor voor de Eindhovense afvalinzamelaar Cure - is klaar. Het werk wordt binnenkort openbaar aanbesteed, waarna de bouw en aanleg komend voorjaar kunnen beginnen. 

Met de aanleg van een nieuwe milieustraat is een bedrag gemoeid van 2,3 miljoen euro. Aan het bouwen van een nieuw kantoor voor Cure hangt een iets hoger prijskaartje. Dat gebouw kost 7,7 miljoen euro, inclusief de inrichting. 

De nieuwe milieustraat komt op het bedrijventerrein GDC-Noord in Acht, dat tegen de A58 en de A2 aan ligt. De nieuwe milieustraat komt in plaats van de milieustraat aan de Gabriel Metsulaan, aan de rand van het centrum, en de Cure-locatie aan de Lodewijkstraat. 

Bezoekers 

De milieustraat aan Gabriel Metsulaan is te klein geworden voor het grote aantal bezoekers:  jaarlijks komen er 70.000 Eindhovenaren hun grof afval storten. Bovendien heeft het gemeentebestuur anderen plannen met de plek en omgeving waar de milieustraat nu te vinden is. In de visie van het gemeentebestuur moet er op de Kanaaldijk-Zuid - om de hoek van de milieustraat - namelijk een ‘creatief industrieterrein’ komen. 

Zo is het de bedoeling dat het Eindhovense ontwerpersduo Kiki en Joost hier naar toe verhuist. Daarvoor moeten overigens wel ook Geert Tiersma, zijn partner Marleentje Weismann en hun gezamenlijke creatieve hotspot wijken. Zij zijn in overleg met het gemeentebestuur nog op zoek naar een andere, alternatieve locatie.  Een rechtszaak van het tweetal tegen de gemeente om tot uitstel te komen liep eerder dit jaar op niets uit. 

Bij de plek waar de nieuwe milieustraat komt in Acht is overigens ook rekening gehouden met de bouw van een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie. Aanvankelijk zou Cure daar samen met de Deense firma Orsted (voorheen Dong) een installatie gaan bouwen, waarbij restafval met behulp van enzymen geschikt gemaakt wordt voor hergebruik. 

De Eindhovense politiek was echter van mening dat Orsted zelf te weinig in die fabriek wilde investeren. Daarmee werden de financiële risico's voor de betrokken gemeenten - naast Eindhoven ook Geldrop/Mierlo en Valkenswaard - te groot. Daardoor worden er nu alternatieven gezocht. Op dinsdag  13 november worden de gemeenteraadsleden daar nader over geïnformeerd.     

In samenwerking met indebuurt Eindhoven