Volledig scherm
Chirurgische robot van Microsure. © Microsure

Nieuwe investering voor chirurgierobot Microsure

EINDHOVEN/ SON -  Microsure, een uit de TU/e voortgekomen bedrijf dat chirurgierobots ontwikkelt, heeft opnieuw investeerders gevonden om de vinding op de markt te brengen. 

BOM Brabant Ventures en het European Investment Fund (EIF) springen de start-up financieel bij in de industrialisatiefase van het Microsure-systeem, MUSA geheten. Microsure is gericht op de ontwikkeling en het naar de markt brengen van chirurgische robots die chirurgen in staat stellen operaties met een verhoogde precisie uit te voeren. In een eerdere financieringsronde kreeg het bedrijf miljoenen uit het fonds Innovation Industrie. Dat geld was volgens het bedrijf nodig om alle ontwikkelingskosten van MUSA te dekken. 

De nieuwe investering wordt volgens CEO Ilker Soydan gebruikt om het werkende product succesvol op de markt te gaan brengen. Vooral de bevoorradingsketen - levering van materialen, opzetten van een service-structuur tot producttrainingen voor chirurgen - moet geoptimaliseerd om de chirurgierobots gereed te maken voor internationale distributie.  Soydan sluit niet uit dat een derde investeringsronde nodig is om de Europese roboticamarkt te kunnen gaan bedienen. Chirurgen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum hebben al dertien patiënten met behulp van de robotarmen geopereerd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven