Volledig scherm
© Stock

Nieuwe miljoenentegenvaller Eindhoven

EINDHOVEN - De financiële misère bij de gemeente Eindhoven is al zo groot. En voor het komend jaar komt daar ook nog eens een tegenvaller van 7 tot 12 miljoen euro bij. Dinsdag praat het college de gemeenteraad daarover bij.  

Een nieuwe tegenvaller voor de gemeente Eindhoven: het tekort op de gemeentebegroting voor komend jaar valt nog eens zeven tot twaalf miljoen euro hoger uit dan verwacht. Dinsdag brengt het college van B en de gemeenteraad daar van op de hoogte. 

Uitkeringen

Bronnen rond B en W bevestigen dat het college rekening houdt met deze extra tegenvaller. Die wordt veroorzaakt doordat enkele uitkeringen vanuit verschillende ministeries in Den Haag aan Eindhoven lager blijken te zijn dan aanvankelijk was geraamd.  Om welke rijksuitkeringen het  precies gaat is nog niet duidelijk. 

Die tegenvaller komt bovenop het al bestaande tekort op de begroting voor 2018 van 30 miljoen euro. Dat gat wil het college van B en W onder meer dichten door een aantal bezuinigingsmaatregelen te treffen, met name op het zogenoemde sociaal domein: de afdeling zorg en welzijn. Ook wordt de onroerende-zaakbelasting verhoogd en stijgen de parkeertarieven.   

Tot grote schrik van de gemeenteraad bleek begin dit jaar dat er voor het sociaal domein maar liefst veertig miljoen euro te veel was uitgegeven, veertig miljoen meer dan waar van tevoren rekening mee was gehouden. 

Zorg en bijstand

Om niet te hoeven tornen aan de zorg en bijstand die wordt verleend aan Eindhoven, besloot het college daar niet meteen op te gaan bezuinigen. Daardoor wordt er ook dit jaar nog eens zo'n 40 miljoen euro meer uitgegeven in het sociaal domein dan begroot was. Het totale bedrag op de jaarlijkse begroting van de gemeente is iets meer dan 900 miljoen euro. 

Het gat op de begroting voor het lopende boekjaar wordt gedicht door uit de gemeentelijke reserves te putten. Of zoals de gemeenteraadsfracties van het Ouderen Appèl, de Lijst Pim Fortuyn en Leefbaar Eindhoven het noemen: door de gemeentelijke spaarrekeningen te plunderen.   

Ook volgend jaar wordt er nog steeds meer geld gespendeerd aan zorg en welzijn dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat komt omdat ingrijpen in de uitgaven op die begrotingspost door contractuele verplichtingen met zorgverleners pas mogelijk is vanaf 2019. 

Maatregelen

In een poging om de kosten te beteugelen, is het college wel van plan een aantal maatregelen te treffen. Zo wordt er gekeken naar de contracten met zorgverleners die woekerwinsten maken. Dat de gemeente Eindhoven daar mee te kampen heeft, bracht deze krant enkele maanden geleden naar buiten. Of die maatregelen wel resultaat zullen opleveren is nog de vraag. Zelf signaleert het college van B en W dat daar een risico aan kleeft van maximaal 10 miljoen euro. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven