Volledig scherm
De aanleg van de nieuwe oprit vanaf de Anthony Fokkerweg naar de N2, gezien vanuit de lucht. © Ronald Otter

Nieuwe oprit naar N2 bij Novotel Eindhoven na zomer klaar

EINDHOVEN - De overbelaste wegen rondom Eindhoven Airport en het naastgelegen bedrijventerrein krijgen in de tweede helft van dit jaar alvast iets meer ‘lucht’. Na de zomer wordt -ijs en weder dienende- de nieuwe oprit vanaf de Anthony Fokkerweg naar de N2 bij het Novotel in gebruik genomen. 

Het verkeer vanaf Flight Forum kan dan via een nieuwe rijstrook rechtsaf naar de snelweg, in plaats van de huidige lus naar links te hoeven nemen. Lange wachttijden voor de verkeerslichten en filevorming moeten dan tot het verleden gaan behoren. De lus naar links blijft overigens liggen: deze wordt immers ook gebruikt door het verkeer op de Fokkerweg vanuit Eindhoven naar de N2.

Door de aanleg van een derde rijstrook op de Anthony Fokkerweg en de nieuwe oprit moet het fietspad en de brug over de Randweg Eindhoven noodgedwongen tientallen meters naar het zuiden opschuiven. Volgend jaar wordt gestart met de bouw van een nieuwe fietsbrug over de snelweg, richting de Oirschotsedijk.  

Verlengde Spottersweg 

De nieuwe oprit en de verbreding van een stukje Anthony Fokkerweg is onderdeel van de eerste fase van de aanleg van de nieuwe wegenstructuur. Nog dit jaar wordt -volgens planning- begonnen met de aanleg van de verlengde Spottersweg. Deze loopt vanaf de Erica ten zuiden van de A58 ongeveer parallel aan het Beatrixkanaal naar de Luchthavenweg. Momenteel wordt het uitvoeringsontwerp voor deze weg uitgewerkt. 

Het zal zeker tot 2022 duren voordat deze belangrijke nieuwe verbinding -die tevens gaat aansluiten op een nieuw aan te leggen afrit van de A58- in zijn geheel in gebruik genomen kan worden, laat de gemeente Eindhoven desgevraagd weten. Eerder was nog sprake van 2021 als jaar van oplevering.  

Ook komt er een nieuwe weg vanaf de verlengde Spottersweg, onder de Randweg Eindhoven door, naar het goederendistributiecentrum in Acht. De aanleg van deze weg gaat niet eerder starten dan over twee jaar. Met de bouw is ongeveer een jaar gemoeid, verwacht de gemeente. 

Negentig miljoen

Met de aanleg van de nieuwe wegenstructuur rond Eindhoven Airport is zo'n negentig miljoen euro gemoeid. De verkeersafwikkeling rondom de luchthaven is nu vaak een bron van ergernis door de bijna dagelijkse filevorming op de Luchthavenweg en Flight Forum. De komende jaren kan het nog heel wat drukker worden, als Eindhoven Airport ruimte krijgt om verder door te groeien. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven