Volledig scherm
Albert van de Wetering. © FotoMeulenhof

Nieuwe politiechef Eindhoven wil inwoners die meedenken

EINDHOVEN - Je hebt principiële mensen en je hebt de 'rekkelijke'. De nieuwe politiechef van district Eindhoven - waaronder ook de Kempen valt - behoort tot de tweede groep, zegt hijzelf. Met Albert van de Wetering (55) krijgen de inwoners en politiemensen in de regio iemand die wel 'binnen de lijntjes' werkt, maar een creatieve oplossing en samenwerking buiten de politie niet schuwt. 

Na een ferme handdruk volgt een spraakwaterval van Amersfoortse origine met een flard Amsterdamse tongval. Van de Wetering is volgende week 36 jaar politieman en leerde een groot deel van het vak op straat in de hoofdstad. Hij werkte bij de recherche en Mobiele Eenheid, was Ajax-inspecteur toen de Meer nog bestond, boog zich over georganiseerde criminaliteit in de bloedigste tijd in de jaren tachtig en richtte het eerste arrestatieteam in Amsterdam op om het hoofd te bieden aan de op dat moment zeer gewelddadige zware jongens. "Ik was chef AT (arrestatieteam, red.)", zegt hij en wijst op een blauwe baret aan de muur op zijn kamer aan het Begijnenhof in hartje Eindhoven. "Trots op."

Quote

Ik wil burgers en ondernemers uitdagen om mee te denken

Albert van de Wetering, politiechef district Eindhoven

Veel agenten zijn in de gelukkige omstandigheid dat ze hun wapen nooit hoefden te trekken. Met Van de Wetering krijgen ze een chef die zijn portie geweld heeft gehad. In Amsterdam maakte hij 'een heftige geweldconfrontatie' mee als lid van het arrestatieteam. Politietaal voor: een stevig vuurgevecht. Ook het moment waarop hij en collega's zich moesten terugtrekken door krakersgeweld maakte indruk. "We werden overlopen." Al twintig jaar werkt hij in Brabant. De laatste zes jaar als politiechef in Den Bosch. Hij leerde er de waarde van samenwerking, ook buiten de politie. Nu verruilt hij die plek voor dezelfde functie in Eindhoven. Waarom? "Eindhoven is een van de grootste steden. En de functie wordt hier anders ingevuld. Maar in Eindhoven sta ik nog dichter bij het bestuur en het Openbaar Ministerie. Zo ben ik directer en breder betrokken bij veiligheid."

Moord

Gevraagd naar momenten die hem vormden, denkt Van de Wetering vooral aan incidenten later in zijn carrière toen hij al werkzaam was vanuit Den Bosch als divisiechef van de recherche. De moord op het Zweedse meisje Saga Backman. Zij werd in 2013 door haar ex-vriendje met vele messteken om het leven gebracht. Hij bedreigde haar al langer maar de aangifte tegen hem lag op een stapel. De wijze waarop zijn collega's met de gruwelijk zaak omgingen, raakte hem. Van de Wetering voerde zelf het gesprek met de moeder van het meisje over wat er niet goed was gegaan. "Dat is niet fijn, kan ik je zeggen." En de keer dat hij tegenover zeven mannen zat voor een zogenoemd 'stopgesprek'. Een Brabantse burgemeester had wat horecazaken gesloten en werd bedreigd. Zijn vrouw kreeg toen ze in de slaapkamer het licht doofde een sms'je met de tekst 'welterusten'. 'We kunnen jullie niet altijd oppakken, maar weet dat we jullie kennen', was de boodschap van Van de Wetering. "We accepteren nooit dat anderen besluiten van bestuurders willen beïnvloeden. De burgemeester heeft er nooit meer last van gehad."

Onder- en bovenwereld

Of en hoe hij zijn stempel gaat drukken op het politiewerk en de veiligheid in Eindhoven en de Kempen moet nog blijken. "Vraag me dat over een halfjaar nog maar 'ns." Van de Wetering is volop bezig met het kennismaken met de regio. Ze zullen hem leren kennen als 'straight en eerlijk' en als iemand die luistert en openstaat voor ideeën. Zoals iedere bestuurder en politieman wil ook hij criminaliteit op het snijvlak van onder- en bovenwereld aanpakken. Daarnaast worden wat hem betreft de onderwerpen jeugd - 'om te zorgen dat dat goed blijft gaan' - en geweld prioriteit.

Meedenken

Net als burgemeester Jorritsma ziet ook van de Wetering veel toegevoegde waarde van alle kennis in de high tech-regio in criminaliteitsbestrijding. Maar ook minder hoogdravende mogelijkheden. Waar Eindhovense buurtpreventiegroepen onlangs meldden dat ze vinden dat ze niet serieus worden genomen door de gemeente, zegt de nieuwe politiechef erg onder de indruk te zijn van de teams. Hij wil nadenken over manieren om de vrijwilligers een nadrukkelijkere rol te geven in het veilig houden van de stad. "Heb het lef om de buitenwereld initiatief te geven." Hoe? Hij heeft nog geen idee. "Ik ben nog echt mijn beeld aan het vormen. Ik wil burgers en ondernemers uitdagen om mee te denken."

Volledig scherm
Albert van de Wetering. © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven