Volledig scherm
Harrie der Kinderen en Mandy Lampe aan het werk met de nieuwe sliktherapie. Foto Kees Martens/fotomeulenhof

Nieuwe sliktherapie bij Vitalis Eindhoven helpt patiënten na beroerte weer normaal te eten

EINDHOVEN - Een nieuwe sliktherapie helpt patiënten van Vitalis Zorggroep na een beroerte om sneller weer gewoon te eten. Harrie der Kinderen (82) wilde het apparaat wel demonstreren.

Slikken gebeurt automatisch, zo'n 800 tot 2400 keer per dag. Zo niet bij Harrie der Kinderen na zijn beroerte in mei. De eerste week kon hij niets anders dan op bed liggen. Praten, bewegen en eten ging niet. Ruim een halfjaar later zit hij inmiddels in een elektrische rolstoel, praat (nog wat moeilijk, dat nog wel) en eet hij al weer, gemalen vlees, aardappelen en groente. "Het is echt vooruitgegaan", zegt hij een paar keer tijdens het interview.

Nieuwe therapie
Dat eten is onder meer te danken aan een nieuwe sliktherapie die Vitalis Behandel Groep heeft toegepast op Der Kinderen. Met het elektrisch stimuleren van de slikspieren en het zichtbaar maken van het slikken, wordt de 82-jarige CVA-patiënt van Vitalis Zorggroep geholpen weer zelfstandig te slikken.

Harrie der Kinderen en logopedist Mandy Lampe laten graag zien hoe het werkt. Op zijn keel zitten sensoren geplakt die op de computer registreren wat er gebeurt. Hij neemt een slok water, houdt die in de mond en slikt dan zo hard mogelijk door. Op het scherm van de apparatuur is een staafdiagram te zien dat oploopt. Dat helpt de patiënt om vooral de timing van het slikken te verbeteren.

Gevaarlijk
Niet goed slikken kan ook gevaarlijk zijn: het strottenklepje gaat niet meer automatisch dicht, de kans op verslikken wordt groter en voeding kan in de longen lopen. Dat kan dan makkelijk tot longontsteking leiden, een levensbedreigende aandoening voor kwetsbare patiënten.

Vitalis ZorgGroep is de eerste in de regio die de nieuwe sliktherapie aanbiedt. De ambitie gaat verder: "We willen graag een regionaal expertcentrum worden met de nieuwe therapie. Dan kunnen ook cliënten van andere zorgcentra en ziekenhuizen en uit de wijk hier terecht", vertelt Lampe.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven