Volledig scherm
De snelle grieptest wordt uitgevoerd in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.

Nieuwe snelle grieptest al 250 keer uitgevoerd in ziekenhuizen Eindhoven en Helmond

EINDHOVEN/HELMOND - Patiënten die zich met griepklachten melden  bij de afdeling spoedeisende hulp van de ziekenhuizen in Eindhoven, Helmond en Veldhoven krijgen sinds deze week een sneltest die binnen een half uur aangeeft of er sprake is van influenza en zo ja van welk type. De test is al al 250 keer uitgevoerd. 

Het gaat om de Point Of Care Test, afgekort POCT. Stichting PAMM, het regionaal centrum voor microbiologie en pathologie, heeft het systeem geplaatst op de spoedposten van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, het Catharina in Eindhoven en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. 

Een verpleegkundige voert de test uit. De uitslag bepaalt of de patiënt geïsoleerd moet worden. Bij de vorige griepepidemie, die van november 2017 tot april 2018 liep, was deze test nog niet beschikbaar. Mogelijk hebben patiënten met verschillende griepvarianten elkaar toen in het ziekenhuis besmet. 

Sterfgevallen

Tijdens deze uitzonderlijk lange griepperiode konden de ziekenhuizen de toestroom van patiënten bijna niet meer aan. Alle kamers lagen vol, patiënten moesten soms op de gang worden neergezet. Ook de thuiszorg raakte overbelast. Het aantal sterfgevallen onder ouderen nam tijdens deze griepperiode sterk toe.

De huidige griepgolf, die begon in de eerste week van november,  verloopt rustiger. Er zijn volgens de laatste telling 57 zieken op honderdduizend inwoners. De grens voor een epidemie ligt bij 51. Het werkelijk aantal zieken ligt waarschijnlijk een factor tien hoger. De meeste  grieppatiënten gaan immers niet naar de huisarts of het ziekenhuis en worden dus niet meegeteld. Bij de spoedposten van de ziekenhuizen melden zich vooral ouders met kinderen onder de vier jaar en 65-plussers.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen