Volledig scherm
Bordjes met het opschrift 'uitsluitend elektrische auto's' werden donderdag alweer vervangen door nieuwe exemplaren met de tekst 'uitsluitend elektrische taxi's'. © FotoMeulenhof

Nieuwe standplaatsen voor TTO-taxi's bij station in Eindhoven

EINDHOVEN - Bij het centraal station in Eindhoven -aan de centrumzijde- is deze week begonnen met de aanleg van tien nieuwe standplaatsen voor taxi's. Op 1 september moet de klus geklaard zijn. 

Vanaf die datum mogen alleen nog taxi's die bij een TTO (toegelaten taxi-organisatie) zijn aangesloten, hier klanten oppikken. De aanleg van de opstapplekken verloopt gefaseerd, om reizigers en taxichauffeurs zo min mogelijk overlast te bezorgen. 

De leden van een TTO moeten gezamenlijk gaan toezien op de kwaliteit van hun vervoer. Als één chauffeur in de fout gaat, is de hele club hierop aanspreekbaar. TTO-chauffeurs mogen geen korte ritjes weigeren, moeten zich netjes gedragen naar de klant en zijn verplicht de kortste route te rijden naar de door de klant opgegeven bestemming. Alleen TTO-taxi's mogen over busbanen rijden.  

Een TTO moet minstens vijftien chauffeurs tellen. Tot op heden hebben zeventig chauffeurs -veelal zzp'ers- zich aangesloten bij vier TTO's. In Eindhoven zijn naar schatting van de Kwaliteitskring Taxi zo'n driehonderd chauffeurs werkzaam op de opstapmarkt. De gemeente verwacht dat zich in de laatste week voordat het nieuwe beleid van kracht wordt, meer vergunningaanvragen voor TTO's ingediend zullen worden. 

Klant is koning

Het instappen bij de voorste taxi in de wachtrij -tot nu toe te doen gebruikelijk op het station- geldt niet meer: de klant is koning en mag zelf zijn of haar taxi kiezen. Twee van de tien nieuwe standplaatsen zijn exclusief voor elektrische taxi's. Ook komen er vier plekken met oplaadpunten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven