Volledig scherm
Het staat nu ook op de gevel: Boulevard Zuid. © Michel Theeuwen

Nieuwe winkelcentrum aan de Heezerweg hart van Stratum

EINDHOVEN - Het echte hart van Stratum, zo willen de winkeliers van de Heezerweg hún winkelcentrum Boulevard Zuid graag zien. Dinsdag gaan de supers open.

Natuurlijk, het heeft veel te lang geduurd, sinds 1998 wordt erover gepraat. Jaren werd er alleen vergaderd. En toen was er ook nog de overlast van de bouw. Maar nu staat er iets waar de winkeliers van Boulevard Zuid, het nieuwe winkelcentrum aan de Heezerweg, 'freet', trots op zijn: het nieuwe hart van Stratum.

De winkels aan de Heezerweg zijn opgeknapt, lege plekken gevuld met nieuwe huurders. Op het achterterrein staan 64 nieuwe appartementen van corporatie Woonbedrijf; deze maand worden ze opgeleverd. Daaronder ruimte voor nieuwe winkels, zoals de Albert Heijn en Lidl naast de nieuwe onderdoorgang naar het achterterrein.

De luxere AH, met 3500 vierkante meter een van de grootste van Eindhoven, en de goedkopere discounter Lidl versterken elkaar. Samen zijn ze dé trekker waar alle zaken op Boulevard Zuid van meeprofiteren.

Kiezen
,,En we konden kiezen; we zijn door zo ongeveer alle supermarktketens gebeld", zegt Jur van Aken van Van Schijndel, de bouwer/vastgoedontwikkelaar die samen met Hurks Vastgoed het winkelcentrum vormgaf. Beide bouwbedrijven én de inrichters van winkels zijn nu bezig om de laatste puntjes op de i te zetten; dat wordt doorwerken dit weekeinde, want dinsdag gaan de supers open.

In 2013 namen Van Schijndel en Hurks projectontwikkelaar Ruysdael BV over van Rob van Aken; hij was de opvolger van Fortis/ASR.

De ambitieuze ASR-plannen (met parkeergarage en gigantisch veel meters) werden na veel overleg afgeschaald en uitgewerkt. Na een speurtocht naar winkels kon de bouw beginnen. In totaal heeft het voor de ontwikkelaars niet zo bijzonder lang geduurd. ,,Vier, vijf jaar is normaal. Maar voor de winkeliers die er al zo lang mee bezig zijn, voelt dat natuurlijk anders", aldus Jeroen van Daal van Hurks.

Hot item was de sloop van de 65 grondgebonden woningen achter de bestaande bouw aan de Heezerweg. De projectontwikkelaars noemen het cruciaal dat Woonbedrijf die durfde in te ruilen voor de appartementen. Alleen zo kon er meer ruimte gevonden worden voor dé belangrijkste aanwinst: de tweehonderd parkeerplaatsen voor bezoekers. Zonder die parking zouden de supers niet gekomen zijn. Dat zou de doodsteek zijn geweest voor de ambities, zeggen alle betrokkenen. ,,En ze blijven gratis. Want de gemeente kan hier geen betaald parkeren invoeren, het is ons eigen terrein", aldus Van Aken.

Uitgelachen
Rob Vos is de afgelopen jaren nog wel eens uitgelachen door een klant in zijn kappersstoel bij Haarmode Vos. ,,En zelf vroegen we ons ook wel eens af of het nog wat werd. Er was leegstand, er zaten van die zaken in tweedehands spullen. Gelukkig zien we nu de eerste mensen voorbijlopen op weg naar de Pearl die al open is. Dit is waar we al die tijd naar toe wilden, het nieuwe hart van Stratum. En als de gemeente in 2018 nog de Heezerweg opnieuw inricht, is het helemaal af."

Echt afwijken
Slager Nol Verberne, eigenaar van de slagerij en enkele omliggende panden zoals het Kruidvat, heeft er bewust voor gekozen zijn eigendom een afwijkende stijl te geven. Bij de losse panden geen doorlopende luifel, zoals in de nieuwe zaken. ,,Nee wij wilden echt afwijken. Maar verder horen we er helemaal bij. We moeten als winkeliersvereniging ook samen activiteiten organiseren. Iedereen moet meedoen. Dat ze bij de Albert Heijn ook biefstuk verkopen, is niet erg. Je kunt er beter naast zitten dan ver af, want waar veel mensen zijn, krijg je handel."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven